2019. január 24., csütörtök
Timót

Egyéb Győr

Zöldövezet a parkoló tetején? Győrben ezt is lehet!

Lakossági fórumon mutatták be nemrég az adyvárosi Kuopio parkba tervezett parkolólemez látványterveit a Móra iskolában. Sokan voltak kíváncsiak a tervekre és a rendezvényre, hiszen közös érdek a kulturált parkolás a városrészben.

– Már négy évvel ezelőtt is érdemben foglalkozott az önkormányzat Adyváros parkolási gondjaival – mondta el a hallgatóság soraiban helyet foglaló Radnóti Ákos alpolgármester.


Több kérdés is elhangzott a tervekkel és a jövővel kapcsolatban
Fotó: O. Jakócs Péter

Hozzátette: az elképzeléseket megosztották a lakossággal, csaknem negyven vélemény érkezett. Ezeknek a döntő többsége támogatta egy olyan nyitott parkolólemez megépítését, melynek a tetején természetes zöld felületet alakítanak ki sok bokorral, előnevelt fákkal, de sétatér, több pihenősziget, árnyékot adó napvitorla, játszópark, terepcsúszda, büfé, mosdó is lesz.

Játszótér, fák, bokrok, padok is a lakók életminőségét javítják majd
Látványterv: TSPC Kft.

A térség önkormányzati képviselője, dr. Gancz Tamás naponta tapasztalja, hogy bizonyos napszakokban nincs parkolóhely, a helyet kereső autók kipufogógáza rontja a levegő minőségét.


– Sokan kerestek meg azzal, hogy szívesen fizetnének érte, de legyen kulturált, szabad parkolóhely az utcában – osztotta meg tapasztalatait.

Több parkolóhely és több zöldterület lesz, ha megvalósul a beruházás
Látványterv: TSPC Kft.

Fűke Péter, az önkormányzat településfejlesztési főosztályának a vezetője azzal kezdte ismertetőjét: sokan kérdezik, mikorra készülhet el a parkolólemez. A főosztályvezető arról számolt be, hogy először módosítani kellett a rendezési tervet, utána kiválasztották a tervezőt, aki minden egyes részletkérdésről egyeztetett a hatóságokkal. Ma már van jogerős építési engedély, februárban várhatóan elfogadja a közgyűlés a költségvetést, ezt követően ki kell írni a közbeszerzési eljárást, ennek a folyamata fél év, s a nyertes kivitelező ezt követően elkezdheti a várhatóan 10 hónapig tartó munkálatokat.

Nem csak zöldterület, találkozási pont is lenne a parkolólemez tetején
Látványterv: TSPC Kft.

A nyitott parkolóházban 172 autó fér el – ez azokból a látványtervekből derült ki, amelyeket Kádár Mihály tervező mutatott meg a jelenlévőknek. Kérdésekre adott válaszában elhangzott, a fenti szinten ültetőgödröket is kialakítanak, ahová azonnal nagyobb fákat lehet ültetni. A parkolót automata üzemelteti, a beruházás keretében a közvilágítás is megújul.

Kapcsolódó Cikkek