2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb Tapolca

10 éves, de már most zseniális sakkozó

Van, aki egész életében azt keresi, hogy mihez van tehetsége. Gaál Zsóka nem ilyen kislány. Ő már háromévesen rájött, hogy ért a sakkhoz. Számos hazai és nemzetközi versenyen bizonyította, hogy korcsoportja egyik legjobbja.

Édesapja kedvesen idézi fel lánya első lépéseit a sakktáblán, és hogy Zsóka hosszú ideig cumival a szájában játszott. – Néhányszor sikerült összedöntenie a táblán lévő figurákat a szájából kipottyanó cumival. Nagyon vicces volt, amikor sakkadás közben kivette a szájából a cumit, majd hangosan megszólalt: „sakk!”, s visszatette, komolyan figyelve az állást – meséli a büszke apuka, aki szintén igazolt sakkozó.


Zsóka négyévesen lett a Tapolca VSE játékosa. Ma magántanulóként keményen dolgozik azon, hogy a legjobbak között legyen. Napi 5-6 órát edz, havonta egy hetet pedig Mátraházán tölt a Maróczy Géza Központi Sakkiskolában. Rengeteg versenyen ért el kiemelkedő eredményt, de prágai Európa-bajnoki címére a legbüszkébb. – Felejthetetlen pillanat volt, amikor megszólalt a Himnusz, és a magyar küldöttség együtt énekelt Zsókával, miközben egy hatalmas teremben az ő tiszteletére álltak fel az emberek – mondta el az édesapa.

Zsókát családja és edzői mellett egy egész csapat segíti, amelynek tagjai mindannyian azért küzdenek, hogy a kislány a legjobb eredményeket érje el. Azoknak a gyerekeknek, akik most ismerkednek a sakkal, azt tanácsolja, hogy legyen kitartásuk, és ne keseredjenek el, ha az első versenyük nem úgy sikerül, ahogy azt elképzelték. Hozzátette, hogy ő is utolsó volt az első megmérettetésén, de a legutóbbi nagy világversenyen, Brazíliában már világbajnoki ezüstérmet szerzett.


Kapcsolódó Cikkek

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.