2018. november 21., szerda
Olivér

Egyéb Tapolca

10 éves, de már most zseniális sakkozó

Van, aki egész életében azt keresi, hogy mihez van tehetsége. Gaál Zsóka nem ilyen kislány. Ő már háromévesen rájött, hogy ért a sakkhoz. Számos hazai és nemzetközi versenyen bizonyította, hogy korcsoportja egyik legjobbja.

Édesapja kedvesen idézi fel lánya első lépéseit a sakktáblán, és hogy Zsóka hosszú ideig cumival a szájában játszott. – Néhányszor sikerült összedöntenie a táblán lévő figurákat a szájából kipottyanó cumival. Nagyon vicces volt, amikor sakkadás közben kivette a szájából a cumit, majd hangosan megszólalt: „sakk!”, s visszatette, komolyan figyelve az állást – meséli a büszke apuka, aki szintén igazolt sakkozó.


Zsóka négyévesen lett a Tapolca VSE játékosa. Ma magántanulóként keményen dolgozik azon, hogy a legjobbak között legyen. Napi 5-6 órát edz, havonta egy hetet pedig Mátraházán tölt a Maróczy Géza Központi Sakkiskolában. Rengeteg versenyen ért el kiemelkedő eredményt, de prágai Európa-bajnoki címére a legbüszkébb. – Felejthetetlen pillanat volt, amikor megszólalt a Himnusz, és a magyar küldöttség együtt énekelt Zsókával, miközben egy hatalmas teremben az ő tiszteletére álltak fel az emberek – mondta el az édesapa.

Zsókát családja és edzői mellett egy egész csapat segíti, amelynek tagjai mindannyian azért küzdenek, hogy a kislány a legjobb eredményeket érje el. Azoknak a gyerekeknek, akik most ismerkednek a sakkal, azt tanácsolja, hogy legyen kitartásuk, és ne keseredjenek el, ha az első versenyük nem úgy sikerül, ahogy azt elképzelték. Hozzátette, hogy ő is utolsó volt az első megmérettetésén, de a legutóbbi nagy világversenyen, Brazíliában már világbajnoki ezüstérmet szerzett.


Kapcsolódó Cikkek