EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Egyéb Békéscsaba

2018 a fejlesztések éve lesz

A békéscsabai közgyűlés két ülésén is tárgyalta a város 2018-as költségvetését. Az első olvasatból kiderült, hogy 544 millió forintos hiányt kell lefaragniuk a képviselőknek.

Szarvas Péter polgármester a január végi ülésen kifejtette, a jelenlegi előirányzat szerint a bevételi oldalon 37,6 milliárd, a kiadási oldalon 38,1 milliárd forint szerepel, vagyis 544 millió forintnyi fedezetszükséglet mutatkozik. Viszont korlátosak az önkormányzat lehetőségei, ugyanis az elmúlt évre előirányzott helyi adóbevételek sem teljesültek.


Jelezte, a hitelt a már elhatározott fejlesztések esetén jelentkező többletforrásigény kielégítésére használnák fel. A nemzetiségi önkormányzatokat jövőre 11 millió helyett csak 6 millió forinttal támogatnák. A polgármester szerint a kötelező feladatokat is át kell gondolni. Békéscsabának 2016-ból és 2017-ből 554 millió forintnyi, még le nem hívott hitelszerződése van, az idei 78 millió forintos adósságszolgálat 2020-ra mintegy 200 millióra emelkedik – olvasható az előterjesztésben. A polgármester arra is kitért, hogy míg tavaly 17 milliárdnyi volt, az idén mintegy 27 milliárd forintnyi beruházás van tervezve, így 2018 mindenképpen fejlesztésorientált év lesz. A beruházások leginkább a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) és a Modern Városok Program forrásaiból valósulnak meg. Az állami finanszírozás jövőre csaknem 165 millió forinttal nő, ám ez a kötelező bérkompenzációból fakadó költségtöbbletet nem fedezi teljesen.

A közgyűlésnek a jogszabályok szerint február 15-ig kellett a költségvetési rendelettervezetet benyújtania. A 38 milliárd forintnyi kiadás már biztos, ezzel szemben a bevételi oldalon 35,8 milliárd forint szerepel – adta hírül az MTI. A különbözetet az önkormányzat az előző évi költségvetési maradvány összegéből (210 millió), kamatozó kincstárjegyből (1 milliárd), valamint a korábbi évek hitelfelvételeiből még rendelkezésre álló összegből (553 millió) fedezné. Emellett idén is vennének fel 336 millió forint hitelt. Szarvas Péter szerint biztató a tervezet, fejlesztésre több mint 24 milliárd forint áll rendelkezésre. Jelenleg is több mint húsz helyen, oktatási intézményekben, ipari parkokban, kerékpárutakon zajlanak a beruházások. Bár az önként vállalt feladatokra a tavalyinál kevesebb forrás jut, de a sportra, kultúrára, oktatásra és ifjúságra így is komoly forrásokat tudnak biztosítani.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.