EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb XXII.kerület

25 éves a kerület zenekara

A Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) idén ünnepli hivatalos zenekarrá válásának 25. évfordulóját. Az elmúlt negyed évszázad történetét HangVillásreggelin idézték fel. A jubileumi évben számos nagyszerű koncerttel készülnek, a nagy produkció április 25-én lesz a Müpában.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere elmondta, a kerület a borturizmus és a kultúra területén van jelen legjellemzőbben a főváros életében.


– Nincs még egy olyan zenekar, amelynek a fenntartója olyan kicsi település, mint a miénk. Mindamellett, hogy a BDZ egyedülálló módon komoly gazdasági tevékenységet folytat, költségvetése 80 százalékát saját bevételből állítja elő, míg az állami és önkormányzati támogatás fedezi a maradék 20 százalékot. Büszkék vagyunk a zenekar teljesítményére, mind a magas zenei színvonalra, mind az emberi erőforrásokra és az önfenntartásért végzett munkára.

Hollerung Gábor zeneigazgató úgy fogalmazott, az elmúlt 25 év nagy idő, izgalmas hajózás nagy viharokkal, előrelépésekkel.


– 1975-ben Nemes László hozta létre azt az ifjúsági zenekart, amelyből a szimfonikus zenekar kinőtte magát. 1989-ben vette fel a Budafoki Dohnányi Zenekar nevet. Mára az ország, a főváros egyik vezető együttese. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk, és arra is, hogy az önkormányzat mögöttünk áll. Hollerung Gábor hozzátette, a BDZ-nek ma már tíznél több állandó kamaraegyüttese működik, köztük a Budapest Saxophone Quartet és a Swing a la Django.

– Szerencsénk is volt az elmúlt negyedszázadban, és volt egy jó zsigeri döntésem, hogy a felnövekvő zenészekkel kell dolgozni. A fiatalok kezdeményezése számomra mindig szent – árulta el a zeneigazgató. A Dohnányi repertoárja nagyon széles, a Havasi show-tól a filmzeneprogramon át a crossower produkciókig. – Semmit nem becsülünk le, mindent igyekszünk magas színvonalon játszani. A sokéves nevelőmunka előnyeit élvezzük, mára egy nagyon jó, összeszokott profi csapat muzsikál együtt, igazi felelős zenekarrá lett a BDZ. Zenekari Akadémiát hirdetünk, ahová beülhetnek a fiatalok, és kezdőként beletanulhatnak a zenekari muzsikálásba. Az örömzenélés nem újdonság számunkra, olyan keresztmetszetet igyekszünk létrehozni, amelyben a közönség és a zenekar is jól érzi magát.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek