2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Eger

40 milliárdos az egri büdzsé

Eger 2018-as költségvetési bevételi és kiadási főösszege csaknem 40 milliárd forint, ezt a múlt heti közgyűlésen fogadták el a képviselők. Habis László polgármester, a költségvetési rendelettervezet előterjesztője a vitát megelőző szóbeli kiegészítésében úgy fogalmazott: valóban párját ritkító összegről van szó, melyben a város történetében példátlan, több mint 25 milliárdos felhalmozási, azaz fejlesztéseket, beruházásokat jelentő előirányzat szerepel.

– Mindezt Eger költségvetési stabilitására, már a tavalyi büdzsében is szereplő mozgástérre és tartalékokra, valamint kormányzati, uniós, illetve saját forrásokra építi a város. A beruházási hitelfelvételben „van egyfajta bátorság”, ami azt a célt szolgálja, hogy a most rendelkezésre álló, kiemelkedően nagy fejlesztési forrásokat minél jobban, észszerűbben, minél inkább Eger jövőjét építő módon tudjuk felhasználni – fűzte hozzá a polgármester.


Habis László, Eger polgármestere

Kiderült az is: a hitelfelvételnél szereplő 400 millió forintos ún. fejlesztési tartalék jelentős, ám ezzel az előző évekhez hasonlóan, mértéktartással bánnak: fontos tudni, hogy a 2017-es hitelfelvételi keretet sem hívta le teljes egészében az önkormányzat.

A közgyűlés utáni “témaszüret” tájékoztatón ismertette a polgármester (középen) az idei költségvetés főbb számait

A költségvetés előkészítése során az egyébként megalapozott javaslatokhoz képest 1,4 milliárd forintot kellett lefaragni, így a testület asztalára került költségvetési rendelettervezet a javaslat sorrendben ötödik változata volt.


– Az alapos munkával együtt is vannak a büdzsénkben kockázati elemek, ilyennek látom a városüzemeltetési, hulladékgazdálkodási kérdéseket, valamint a közösségi közlekedés témakörét, ahol a szolgáltatást végző vállalattal kompromisszumra törekedtünk. Fontos, hogy a buszos közlekedés adta lehetőség sokkal vonzóbbá váljon városunkban – idézi a büdzsé elemeit a polgármester.

A költségvetésben megtalálható egy olyan keretösszeg, amely a TOP, GINOP és KEOP „ablakokban” tervezett, uniós támogatású fejlesztési pénzek lehívhatósását biztosítja. Folytatódik továbbá az ősszel elkezdett, városunk egészét érintő, egymilliárd forintos infrastruktúra-fejlesztési csomag (út-, járda- és parkolófelújítások) második üteme, mely a Miniszterelnökséggel kötött megállapodáson alapul.

Ki kell emelni, hogy a csaknem 40 milliárdos költségvetésben még nem szerepel az az 1,2 milliárd forintos tétel, amely a várban a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló beruházásnak a Dobó István Vármúzeum által megvalósítandó részét jelenti. Itt még nincs támogatói okirat, de folyamatban van a közbeszerzési eljárás.

Jelentős fejlesztések lesznek idén is a sportban: az a cél, hogy a Bárány István Uszoda a nyár folyamán üzembe helyezhető legyen, ez egy csaknem 2 milliárdos fejlesztés, melyhez a korábbi taós források mellett immár a kormányzat Modern Városok Programjából is csoportosítottak át pénzt. A Kemény Ferenc Sportcsarnokban újabb fejlesztési ütemet valósítanak meg, ez a létesítményt üzemeltető Egri Városi Sportiskolánál szerepel.

– A büdzsében jelentős a bérfejlesztések hatása: nőtt a köztisztviselők és a pedagógusok bére, s a minimálbér és a garantált bérminimum – a járulékcsökkentéssel együtt is – 155 millió forint pluszkiadást jelent a 2018-as költségvetésben. Mindezt önerőből gazdálkodjuk ki – mutatott rá Eger polgármestere.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.