EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Tapolca

A borfogyasztásra meg kell érni

Fenyvesi Zoltán, a kormánypártok ajkai-tapolcai-sümegi országgyűlési képviselőjelöltje a Borbély család pincészetét látogatta meg Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárral.

A Borbély családnál a szőlő és a vele járó munka szeretete generációk óta apáról fiúra száll. A család immár több generációt átívelő hagyományként fáradhatatlanul hiszi a kézműves technológiában rejlő erőt és lehetőséget, mindamellett, hogy kiválóan használják a legmodernebb technológia eszközeit is.
Dűlőik a Badacsonyi borvidéken: Badacsony, Gulács, Csobánc, Bács és Tóti hegyek között terülnek el. Belföldi és nemzetközi borversenyek megmérettetéseit is rendre sikerrel veszik. A 2011-es Hungaricum Borversenyen kéknyelűjük aratott nagy sikert, és kapott aranyérmet. A VinAgora Nemzetközi Borversenyen a 2009-es évjáratú jégboruk ért el kimagasló eredményt. Ugyanezen a nemzetközi megmérettetésen az elmúlt években többször jeleskedtek és egy-egy tételük aranyérmes lett. Borbély Tamást – aki a legfiatalabb borász a családban – a 2012–2017-es években az Év Bortermelője választás öt jelöltje közé választották.
– Nekünk sokáig volt szőlőnk, és én még dolgoztam szőlőben. Bevallom, fiatalon még nem igazán volt
kedvemre való a szüreteléssel járó kemény munka, és a bor sem volt a kedvenc italaim egyike. Emlékszem, édesapám szentségtörésnek érezte, amikor a szőlőnknél sört ittam. Mindig azt mondta, eljön majd az a nap, amikor megérek és ráérzek a borfogyasztásra, ami sokkal több annál, mint meginni egy könnyű alkoholos italt.  Valóban eljött ez az idő, ma már természetesen a bort részesítem előnyben. Családi eseményeken vagy egy vacsoránál mindig egy palack somlói, badacsonyi vagy Balaton-felvidéki bor kerül az asztalra – mesélt a Lokálnak a szüreteléssel kapcsolatos emlékeiről.
Fenyvesi Zoltán elmondta, hogy személy szerint más vidékről származó bort soha nem is vásárol.
– Fontosnak tartom ezt a „tudatos vásárlási szokást” azért is, mert ezzel a helyi gazdaságot is erősítjük. Ráadásul büszke tagja vagyok a Badacsonyi, Sümegi, Somlói és Sümegi Borrendeknek – mondta a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje.


Kapcsolódó Cikkek