EUR: 322,45 Ft
CHF: 282,51 Ft
2018. október 24., szerda
Salamon

Életmód

A csontritkulás a férfiakat is veszélyezteti

A csontritkulás egyik oka – a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, és a túlzott koffein mellett – a túlzott alkoholfogyasztás – Profimedia, Alamy

Az emberi szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen ásványi anyagok egyike a kalcium, amely ásványvízzel is hatékonyan pótolható. A hazánkban népbetegségnek számító csontritkulás a közhiedelemmel ellentétben a férfiakat is érinti. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) és a Theodora Kékkúti friss kutatása a nők és a férfiak szokásaira vonatkozó adatokat vizsgálta. A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a szív és a keringési rendszer megfelelő módon funkcionáljon. A kalcium a csont alkotórésze, ezért a szervezetnek az egészséges csontképzéshez elegendő kalciumbevitelre van szüksége. A napi javasolt mennyiség – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján – 1000 milligramm. Magyarországon a lakosság közel 70 százaléka a javasoltnál kevesebb kalciumot fogyaszt; a vizsgált, 20–59 éves korcsoportban a legkevesebb kalciumot az 50–59 évesek fogyasztják, és még a legtöbb kalciumot fogyasztó 20–29 év közötti korosztály kétharmada is az ideálisnál kevesebbet vesz magához. Magyarországon a csontritkulás – aminek egyik rizikófaktora az alacsony kalciumbevitel – nagyjából a lakosság 10 százalékát érinti. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem „női betegség”, ugyanis a férfiak is veszélyeztetettek. Esetükben a csontritkulás egyik fő oka – a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a túl sok koffein mellett – a túlzott alkoholfogyasztás, ami csökkenti a csontképzést, valamint vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz. A kutatásban megkérdezett férfiak naponta több mint négyszer annyi alkoholt fogyasztanak, mint a nők: míg a hölgyek teljes napi folyadékbevitelének mindössze alig egy százalékát teszi ki az alkohol, a férfiak esetében ez közel 4,5 százalék. A megkérdezett nők átlagosan napi 2,6 liter, míg a férfiak valamivel kevesebb, nagyjából 2,4 liter folyadékot isznak. Ennek a nők esetében 70, míg a férfiaknál 64 százaléka víz.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • 3+1 apró lépés a csökkentett cukorbevitelért

    3+1 apró lépés a csökkentett cukorbevitelért

    A nyár végével a könnyed étkezéseknek is búcsút intünk, és inkább a takaró melegébe burkolózva nassolunk – utána pedig bűntudatunk van a kalóriahabzsolás miatt. Ahelyett, hogy megvonnánk magunktól bármit is, gondolkozzunk inkább ésszerű megoldásokban.

  • Mérgező is lehet a dísztök

    Mérgező is lehet a dísztök

    A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoznak: gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).