2019. január 18., péntek
Piroska

Életmód

A csontritkulás a férfiakat is veszélyezteti

A csontritkulás egyik oka – a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, és a túlzott koffein mellett – a túlzott alkoholfogyasztás – Profimedia, Alamy

Az emberi szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen ásványi anyagok egyike a kalcium, amely ásványvízzel is hatékonyan pótolható. A hazánkban népbetegségnek számító csontritkulás a közhiedelemmel ellentétben a férfiakat is érinti. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) és a Theodora Kékkúti friss kutatása a nők és a férfiak szokásaira vonatkozó adatokat vizsgálta. A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a szív és a keringési rendszer megfelelő módon funkcionáljon. A kalcium a csont alkotórésze, ezért a szervezetnek az egészséges csontképzéshez elegendő kalciumbevitelre van szüksége. A napi javasolt mennyiség – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján – 1000 milligramm. Magyarországon a lakosság közel 70 százaléka a javasoltnál kevesebb kalciumot fogyaszt; a vizsgált, 20–59 éves korcsoportban a legkevesebb kalciumot az 50–59 évesek fogyasztják, és még a legtöbb kalciumot fogyasztó 20–29 év közötti korosztály kétharmada is az ideálisnál kevesebbet vesz magához. Magyarországon a csontritkulás – aminek egyik rizikófaktora az alacsony kalciumbevitel – nagyjából a lakosság 10 százalékát érinti. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem „női betegség”, ugyanis a férfiak is veszélyeztetettek. Esetükben a csontritkulás egyik fő oka – a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a túl sok koffein mellett – a túlzott alkoholfogyasztás, ami csökkenti a csontképzést, valamint vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz. A kutatásban megkérdezett férfiak naponta több mint négyszer annyi alkoholt fogyasztanak, mint a nők: míg a hölgyek teljes napi folyadékbevitelének mindössze alig egy százalékát teszi ki az alkohol, a férfiak esetében ez közel 4,5 százalék. A megkérdezett nők átlagosan napi 2,6 liter, míg a férfiak valamivel kevesebb, nagyjából 2,4 liter folyadékot isznak. Ennek a nők esetében 70, míg a férfiaknál 64 százaléka víz.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.