EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Szeged

A csöpögő csaptól az óriási indonéziai teknősig

Előadásokkal várták a természettudományi szakterülettel rendelkező pedagógusokat a Szegedi Tudományegyetem Egyetem utcai épületében. Az új ismeretek átadása mellett a szemléletformálás volt a rendezvény fő célja.

A tavaly elindított Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében életre hívott, 30 millió forintnyi keretösszegű, száz százalékban európai uniós forrásból finanszírozott projektben kidolgozták a megyei klímastratégiai dokumentumot. A pénteki workshop is ebbe a programba illeszkedett. Dr. Mucsi László, az egyetem természettudományi és informatikai karának dékánja köszöntőjében kiemelte az egyetem felelősségét, hiszen az intézmény a legnagyobb munkáltató a megyében. Elmondta, hogy a tanárok közvetítő szerepét újabb továbbképzésekkel kívánják tovább erősíteni.

– Egy 10 csöpp/perc sebességgel szivárgó csapból 14 kádat tölthetnénk meg egy év alatt – hangzott el dr. Gulyás Ágnes tanszékvezető-helyettes nyitó előadásában. Az adjunktus asszony kiemelte, egy szűk évszázad leforgása alatt 3-ról akár 45-re is emelkedhet az évi hőhullámos napok száma megyénkben. A hőhullámos napokon a hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius-fokot.


A klímaváltozás manapság a legfontosabb kérdések között szerepel

 

Gyerekek és fiatal felnőttek tévképzeteiről egészen kevés kutatás van hazánkban – emelte ki Kádár Anett középiskolai tanár

Az ózonlyuk a globális felmelegedés miatt van? ‒ Gyerekek és fiatal felnőttek tévképzetei az éghajlatról és az éghajlatváltozásról című előadás során több meglepő tényre is fény derült.

– Gyerekek és fiatal felnőttek tévképzeteiről egészen kevés kutatás van hazánkban – emelte ki Kádár Anett középiskolai tanár. – A hibás tudás általában gyermekkorban rögzül, nehéz rajta változtatni később a pedagógusoknak.


A tanárnő a Föld országai közül példaként említette Indonéziát, ahol a kisgyermekek hagyományos tudása szerint a Földet egy óriási teknős tartja a hátán. Biztosan nehéz nekik felfogni, megérteni a modern természettudományos elméleteket.

Szegeden, az Arany János Általános Iskolában már évek óta működik egy komplex, klímatudatos program, de a megyében nem csak Szegeden találkozhatunk hasonlóval. Hódmezővásárhelyen például elindították a Klímanócska óvodáscsoport-programot. A workshop délután interaktív foglalkozásokkal zárult.

Kapcsolódó Cikkek