2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Pécs

A Dél-Dunántúlra „zuhant” az egyik legnagyobb holddarab

Közép-Európában is egyedülálló, de Magyarországon a legnagyobb az a holdi eredetű meteorit, amelyet Pécstől alig egyórás autózásnyira, a Zselici Csillagparkban lehet megcsodálni. A kőzetdarab akár több millió évig is keringhetett a világűrben, mire hozzánk eljutott!

A valaha felfedezett legnagyobb holdi meteorit hullásból származik

A Föld felszínén kevés meteoritot lehet találni és még nehezebb felismerni őket. Ez a darab – amelyet most kiállítottak – valószínűleg a valaha volt legnagyobb meteorithullásból való.


– Bár jó része eléghetett, amikor a Föld légkörébe ért, így is körülbelül 150 kilogrammnyi csapódott be a mostani Marokkó területén. Ez a Dél-Dunántúlra került kőzet ennek a hatalmas tömbnek egy darabkája – mondja Mosoni László, a Zselici Csillagpark igazgatója.

Az 5 centiméteres, 25 grammos kőzetdarabon jól látszódnak a Holdtól való elszakadás nyomai, melyet egy kisbolygó vagy üstökös becsapódása idézhetett elő (Fotó: Zselici Csillagpark)

Hogyan került a Földre?

Ha távcsővel megvizsgáljuk a Hold felszínét, látszik, hogy mennyi kráter található rajta. Ennek oka az, hogy a Holdba becsapódó kisebb-nagyobb sziklák krátereket robbantanak a felszínbe és a Hold anyagának egy része elhagyja az égitest környezetét és „behull” a Földre. Persze ez nem egyik a napról a másikra történik. A becsapódás és a Földre érkezés között több száz, de akár több millió év is eltelhet.


A kődarab szürkés testében fehéres, világosabb darabkák, zárványok helyezkednek el. Ez akkor keletkezett, mikor Hold felszínébe becsapódott nagy test az ott lévő kődarabok egy részét szilánkosra törte, másik részét megolvasztotta. Ez rövid idő elteltével újra megszilárdult, és ebbe a szürkés anyagba ágyazódtak be ezek a darabkák

Ritkaság a Holdról származó kődarab

Eddig az Antarktiszon, az Arab-félszigeten és Észak-Afrika sivatagaiban találtak a kutatók ilyen kőzetdarabokat.

– Észak-Afrikában a 2000-es évek eleje óta gyűjtik az ott élő törzsek a meteoritokat, csapatostul járják a Szaharát és keresik az értékesíthető kő- és vasdarabokat. Egy ilyen keresés alkalmával találtak rá erre a kőre is, amiről később bebizonyosodott, hogy a Holdról származik – mondja Mosoni.

Marokkó határában csapódott a Földbe, most a Zselicben bárki megnézheti. Ehhez hasonló, Holdról származó kőzet Bécsben látható

Több millió évig is keringhetnek

Találtak már olyat is, ami néhány száz évvel ezelőtt szakadhatott ki a Hold felszínéből, de vannak olyan darabok, amelyek több millió éven keresztül keringtek a Föld–Hold rendszerben.

A Zselicben két tucat meteoritot csodálhatunk meg

Ez Magyarország legnagyobb Holdról származó darabja

Hasonló kőzetdarabokat őriznek Budapesten, az ELTE Természettudományi Karán, de azok csak néhány tized grammosak és ritkán láthatók. Bécsben található még hasonló, kicsit nagyobb darab.

Zselici Csillagpark, ahol „lehozzák a csillagokat” az égről

2000 csillag és a Tejút a Zselicből

A zselici parkban a világ minden pontjáról származó, de még Magyarországon talált meteorit is megtekinthető, összesen kéttucatnyi van kiállítva.

– Ezzel testközelbe tudjuk hozni a világűrt a csillagászat iránt érdeklődőknek, hiszen ezek a darabkák az űr apró darabkái. Azért is érdekesek és fontosak, mert a Föld kialakulásának nyomait lehet bennük megtalálni, és elárulják nekünk azt is, hogy milyen is volt a fiatal naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtt – teszi hozzá Mosoni László.

A csillagvizsgáló azért is itt épült meg, mert ez a hely Magyarország legkevésbé fényszennyezett pontja. Egy tiszta éjszakán akár 2000 csillagot és a hömpölygő Tejutat is meg lehet innen csodálni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.