EUR: 320,94 Ft
CHF: 283,08 Ft
2018. november 20., kedd
Jolán

Életmód

A férfi szakácsok híresebbek

A főzés tradicionálisan női feladat, mégis miért több a híres férfi séf és tévés szakács? A Scripps Networks Interactive (SNI), a Magyarországon is látható Food Network tévécsatorna anyavállalata Argentínában, Brazíliában, Kínában, Olaszországban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Dél-Koreában és az Egyesült Királyságban összesen négyezer-kettőszáz 25–54 év közötti nő körében végzett felmérést 2017 decemberében.

Az SNI kutatásában a férfi partnerrel élő nők 66 százaléka mondta, hogy a konyha legtöbbször az ő terepe. Egy hazai felmérés szerint ez nálunk még inkább így van: a magyar nők 74 százaléka mondta, hogy legtöbbször ő készíti a vacsorát, míg a férfiaknak csak 7 százaléka – a megkérdezettek 19 százaléka pedig általában közösen főz a párjával. Azok, akik gyakran főznek együtt, saját bevallásuk szerint azért teszik, mert jó mulatság, és jó lehetőség egy kis közös időtöltésre (50 százalék), ráadásul így gyorsabban kész az étel (29 százalék). A hét országban megkérdezett hölgyek 40 százaléka számára a főzés nem kellemetlen kötelesség, hanem az egyik hobbijuk, sőt szenvedélyük. A séfek között azonban mégis több a férfi, mint a nő. A szakemberek szerint ennek az lehet az egyik oka, hogy az ipari konyhában dolgozni kőkemény fizikai munka: gyakran kell a forró tűzhely mellől berohanni a mínuszos hűtőkamrába, vagy órákat állni egy helyben, nagy a nyomás, és az ételek elkészítése komoly logisztikai munkát is igényel.


Kapcsolódó Cikkek

  • Segítség a fogyatékos embereknek

    Segítség a fogyatékos embereknek

    A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együtt találta ki, hogy olyan embereknek adhassanak munkát és egy jól működő szolgáltatást, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednének a food truck működtetésében.

  • Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.