EUR: 323,79 Ft
CHF: 283,86 Ft
2018. augusztus 21., kedd
Sámuel, Hajna

Budapest

A hősökre emlékeznek a Dohány utcai Zsinagóga előtt

Az 1848-49- es forradalom és szabadságharc 170 éves évfordulója alkalmából tart emlékünnepséget a Magyar-Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren március 14-én, 15 órától.

A programban szerepel többek közt, lovas katonai tiszteletadás-ágyúlövéssel, történelmi szavalatok, a Magyar-Zsidó Emlékezet-díj átadása, névsorolvasás a 48-as hősök leszármazottaival, szimbolikusan 48 galamb reptetése, koszorúzás, imák a hősi halottakért, Sófár fújás, 170 léggömb felengedése, emlékezés köveinek elhelyezése. lesz kóser vattacukor és az első 500 résztvevő pedig, emlék- ajándéktárgyat kap!
Mint Rosenfled Dániel Imre lapunknak elmondta, egy olyan programot láthatnak majd a résztvevők, amely egyedi jellegével, kuriózumnak számít a 48-as megemlékezések sorában, közreműködik például Guessoum Krisztina jelnyelvi tolmács, Garai Róbert színművész, Dévai Nagy Kamilla énekes, Fekete László kántor és GueMpama Ebere negyedik osztályos tanuló.


A Magyar–Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság által létrehozott “Magyar Zsidó Emlékezet díjról” elmondta, hogy, évről évre átadják olyan személyiségeknek kortól, nemtől, felekezettől függetlenül, akik hosszú éveken, sőt évtizedeken át értékteremtő, hagyományteremtő, munkásságukkal,
életművükkel hozzájárultak mind a magyar, mind pedig a zsidó emlékezet-kultúra továbbörökítéséhez a történelmi megbékéléshez, oktatói és tanítói tevékenységük révén is. A 48-as ünnepség fővédnöke pedig Dr. Simicskó István Honvédelmi Miniszter, aki évek óta látja el ezt a tisztségét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagytakarítás faltól falig

  Nagytakarítás faltól falig

  Elkezdődött a kerületben a Faltól falig elnevezésű program, amelynek keretében teljes egészében megtisztítják a járdákat, járdaszegélyeket, a zöldfelületeket a hulladékoktól és a guruló szeméttől.

 • Új helyszínek és új tematika az idei Bakáts Feszten

  Új helyszínek és új tematika az idei Bakáts Feszten

  Ferencváros önkormányzata augusztus 23. és 26. között rendezi meg a Bakáts Feszt elnevezésű összművészeti szabadtéri fesztivált, amelynek idén a Kálvin udvar, a Rombusz terasz és az Erkel utca ad helyet a zene, a tánc és a család jegyében.

 • Dombai Réka: Fantasztikus élmény volt

  Dombai Réka: Fantasztikus élmény volt

  A Vasas Akadémia négy játékosa is részese volt az U17-es leány kosárlabda-válogatott nagyszerű világbajnoki szereplésének. Minszkben negyedik lett a magyar csapat – egy kevés hiányzott a bronzéremhez –, amelyben a klub játékosa, Dombai Réka volt a legfiatalabb, mégis ő lett a csapat legeredményesebb játékosa.

 • Mobillal másképp

  Mobillal másképp

  A fényképezőgéppel kombinált mobiltelefonok megjelenése és különösen az okostelefonok térnyerése, folyamatos fejlődése óta ugrásszerűen megnőtt a mobiltelefonnal fényképezők száma.