EUR: 323,13 Ft
CHF: 286,40 Ft
2018. augusztus 16., csütörtök
Ábrahám

Egyéb VI.kerület

A Jókai tér lesz a következő

Nem is kell különösképpen koncentrálni, hogy a Budapest belső területein jövő-menő városlakó észrevegye: Terézváros komoly változásokon ment keresztül az elmúlt nyolc évben. A közterületek megújítását célzó sorozatban ősszel a Jókai tér következik.

Megszépíteni és megtölteni tartalommal – ezt az egyszerűnek tűnő koncepciót vállalta fel Terézváros önkormányzata, amikor még az előző önkormányzati ciklusban hozzáfogott saját közterületeinek frissítéséhez. A beruházássorozatot két felismerés inspirálta: hogy egyes terek az arculat csinosítása után kiáltanak, és hogy ezeket a tereket már rég nem használják a helyben élők a klasszikus értelemben vett közösségi térként.


A Jókai tér felújítása idén ősszel kezdődik
(Fotók: Keresztesi Balázs)

A Nyugati teret az önkormányzat a Tér_Köz pályázat segítségével korszerűsítette

A Hunyadi tér most csendes, de tavasztól őszig a korzózók kedvenc helye

 

A Benczúr Kertben a műemléki környezetbe kellett modern szabadidőparkot tervezni

Először a 2012 adventjének kezdetén átadott Hunyadi térrel sikerült bizonyítani, hogy az elképzelés helytálló. A tágas és sajátos hangulatú teret korábban többnyire a csarnokba igyekvők és néhány megszállott sakkozó használta, ma a belváros nyüzsgő tereinek egyike, amely tavasztól őszig hétvégenként kulturális programokat kínál a korzózóknak, télen pedig jégpályával várja a látogatókat. – Jószerivel a Hunyadi tér az egyetlen közösségteremtésre is alkalmas, parkszerű pihenőterület a VI. kerületben – fogalmazott Hassay Zsófia polgármester az átadáskor. Mára valóban sikerült itt élő községi teret kialakítani.

Terézváros beruházása volt a Nyugati tér megújítása is 2015-ben, a 300 milliós projektet a főváros a Tér_Köz pályázaton keresztül támogatta. E terület esetében inkább a formai megújításon volt a hangsúly, noha a Nyugati tér is tölt be közösségi szerepet, hiszen kedvelt találkozóhely, ráadásul programokat is kínál az erre járóknak.


Tavaly tavasszal adták át a megújult Benczúr Kertet, amelyet saját forrásból, 200 millió forintból  hozott rendbe az önkormányzat. Itt különleges feladat hárult a tervezőkre: a műemléki környezetbe kellett egy olyan játszóteret és pihenőparkot álmodniuk, amely megfelel a modern kor elvárásainak. A teret nagy örömmel vették birtokba a helyi családok.

Most a Jókai téren a sor. Mint az a január végén megtartott lakossági fórumon kiderült, az önkormányzat amellett, hogy a lakossági igényekkel harmonizáló terv kialakítására törekszik (nem vágnak ki fát, nő a zöldfelület, játszóeszközt és díszkutat telepítenek, sőt illemhelyet is), új koncepciót kíván adni a helynek: ahogyan a Hunyadi tér a zenés programok otthona lett, a Jókai tér az irodalomé lehet. Padokat és olvasósarkokat alakítanak ki, és alkalmanként itt találkozhat majd az olvasóközönség kortárs szerzőkkel. A tér felújítása ősszel kezdődik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ejtőernyős-világbajnokság

    Ejtőernyős-világbajnokság

    Elkezdődött a 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság Szolnokon, a szandaszőlősi sportrepülőtéren. A város az 1974-es civil ejtőernyős-világbajnokságot követően ad újra otthont ilyen jellegű versenynek.

  • Elektromos töltőállomások

    Elektromos töltőállomások

    Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési program keretein belül Debrecenben 10 db új elektromos töltőállomás és parkolóhely létesül. A debreceni önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztérium „Jedlik Ányos Terv – Elektromos töltőállomás alprogram helyi önkormányzatok részére” tárgyú pályázatra jelentkezett.