2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb VI.kerület

A Jókai tér lesz a következő

Nem is kell különösképpen koncentrálni, hogy a Budapest belső területein jövő-menő városlakó észrevegye: Terézváros komoly változásokon ment keresztül az elmúlt nyolc évben. A közterületek megújítását célzó sorozatban ősszel a Jókai tér következik.

Megszépíteni és megtölteni tartalommal – ezt az egyszerűnek tűnő koncepciót vállalta fel Terézváros önkormányzata, amikor még az előző önkormányzati ciklusban hozzáfogott saját közterületeinek frissítéséhez. A beruházássorozatot két felismerés inspirálta: hogy egyes terek az arculat csinosítása után kiáltanak, és hogy ezeket a tereket már rég nem használják a helyben élők a klasszikus értelemben vett közösségi térként.


A Jókai tér felújítása idén ősszel kezdődik
(Fotók: Keresztesi Balázs)

A Nyugati teret az önkormányzat a Tér_Köz pályázat segítségével korszerűsítette

A Hunyadi tér most csendes, de tavasztól őszig a korzózók kedvenc helye

 

A Benczúr Kertben a műemléki környezetbe kellett modern szabadidőparkot tervezni

Először a 2012 adventjének kezdetén átadott Hunyadi térrel sikerült bizonyítani, hogy az elképzelés helytálló. A tágas és sajátos hangulatú teret korábban többnyire a csarnokba igyekvők és néhány megszállott sakkozó használta, ma a belváros nyüzsgő tereinek egyike, amely tavasztól őszig hétvégenként kulturális programokat kínál a korzózóknak, télen pedig jégpályával várja a látogatókat. – Jószerivel a Hunyadi tér az egyetlen közösségteremtésre is alkalmas, parkszerű pihenőterület a VI. kerületben – fogalmazott Hassay Zsófia polgármester az átadáskor. Mára valóban sikerült itt élő községi teret kialakítani.

Terézváros beruházása volt a Nyugati tér megújítása is 2015-ben, a 300 milliós projektet a főváros a Tér_Köz pályázaton keresztül támogatta. E terület esetében inkább a formai megújításon volt a hangsúly, noha a Nyugati tér is tölt be közösségi szerepet, hiszen kedvelt találkozóhely, ráadásul programokat is kínál az erre járóknak.


Tavaly tavasszal adták át a megújult Benczúr Kertet, amelyet saját forrásból, 200 millió forintból  hozott rendbe az önkormányzat. Itt különleges feladat hárult a tervezőkre: a műemléki környezetbe kellett egy olyan játszóteret és pihenőparkot álmodniuk, amely megfelel a modern kor elvárásainak. A teret nagy örömmel vették birtokba a helyi családok.

Most a Jókai téren a sor. Mint az a január végén megtartott lakossági fórumon kiderült, az önkormányzat amellett, hogy a lakossági igényekkel harmonizáló terv kialakítására törekszik (nem vágnak ki fát, nő a zöldfelület, játszóeszközt és díszkutat telepítenek, sőt illemhelyet is), új koncepciót kíván adni a helynek: ahogyan a Hunyadi tér a zenés programok otthona lett, a Jókai tér az irodalomé lehet. Padokat és olvasósarkokat alakítanak ki, és alkalmanként itt találkozhat majd az olvasóközönség kortárs szerzőkkel. A tér felújítása ősszel kezdődik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.