EUR: 322,89 Ft
CHF: 284,70 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb Tapolca

A Káli-medence Európa egyik gyöngyszeme, fogjunk össze érte!

A Balaton-felvidék, a Káli-medence Európa egyik gyöngyszeme. az utóbbi időben egyre több turista keresi fel a térséget, belföldi és külföldi egyaránt. Felértékelődött a borturizmus, az aktív turizmus és a bicikliturizmus. A megnövekedett forgalom és igények megkívánják, hogy a kínálat is ehhez igazodjon. A helyi vállalkozók nyitottak is az újításokra, fejlesztésekre, sőt először látnak valódi esélyt a kiugrásra, hogy egész évben meg tudjanak élni a munkájukból.

A Badacsonyi Turisztikai Egyesület elnöke szerint olyan fejlődés és fejlesztés zajlik ma a magyar turizmusban, ami komoly szervezettséget kíván. Békási János, az egyesület alelnöke a Lokálnak azt mondta, személy szerint ő is fontosnak tartaná egy egyesület létrehozását, ami összefogja a térség turisztikához kapcsolható vállalkozóit.


– A civil szervezetek, egyesületek teret adnak a vállalkozóknak, hogy meg tudják beszélni a problémáikat, összeegyeztethessék a fölös kapacitásaikat és igényeiket. Az egyesületek, illetve a TDM-szervezetek az önkormányzatoknak is lehetőséget adnak arra, hogy aktívan bekapcsolódhassanak a turizmusba. Továbbá azért is fontos egy ilyen szervezet, hogy segítse a kisvállalkozókat, hogy szervezettebben, gördülékenyebben, a piaci igényeknek jobban megfelelve tudjanak szerepelni és fejlődni – vélekedett az alelnök.

Hangsúlyozta, hogy az előző években ez a folyamat ebben a térségben még nem érett meg. De most eljött a pillanat a Káli-medence és környéke számára is. Megjegyezte, hogy véleménye szerint össze kell állni a vállalkozóknak, az önkormányzatoknak annak érdekében, hogy ez a csodálatos természeti érték méltó helyére kerüljön.


Hasonlóképp vélekedett a neves Levendula Porta egyik tulajdonosa, vezetője is. A kékkúti Levendula farmot, ahonnan házi szörpök, lekvárok és más finomságok kerülnek ki, egy fiatal házaspár, keszthelyi Eníd és Keszthelyi Tibor álmodta meg. Eníd azt mondta, elengedhetetlen, hogy a Káli-medencében élő vállalkozók – legyenek azok kistermelők, őstermelők, családi gazdálkodók, borászok, étteremvezetők – összefogjanak.

– A cél az, hogy a Káli-medencében maradjon az a pénz, amit sok esetben máshol költenek el a bennünket felkereső turisták. Tegyünk közös vállalásokat és azt csináljuk végig – fogalmazott a Levendula Porta háziasszonya.

Hozzátette, az is fontos lenne, hogy ajánlják egymást. Ha például a szálláshelyen ajánlják az ott megszálló turistáknak, akik helyi terméket keresnek, az ő levendulaszörpjüket, azt ők is szívesen ajánlják a vásárlóiknak. Ez oda-vissza működik. És egy ilyen ajánlórendszer, valamint a kiváló, megbízható minőség többet ér, mint a fizetett hirdetés, reklám.

A fórumon részt vevő kistermelők, őstermelők dilemmája, hogy miként tudnának egyszerűbben piacot szerezni, bejutni a helyi üzletekbe, éttermekbe, a helyi piacokra. Sárvári Csaba, az Öreghegy Fogadó tulajdonosa éppen a másik oldalról látja a nehézségeket. A Lokálnak azt mondta, rengeteg szabály köti őket, nem szerezhetnek akárhonnan alapanyagot, élelmiszert, ami aztán a vendégek asztalára kerül. A fogadós szerint nagy szükség lenne arra a kerékpárútra, aminek a létesítése már évekkel ezelőtt felmerült. Már készen van a koncepció, a tervek, ezért abban bíznak, hogy a következő ciklusban ez a régi álom is megvalósul, hiszen egy jó minőségű kerékpárút a nyári főszezonon túl is hozna annyi vendéget a Káli-medencébe, ami biztosítaná a kellő forgalmat az egész éves nyitvatartáshoz.

Fenyvesi Zoltán vállalta az összekötő, mentorszerepet, aki egyfelől segíti egymáshoz is közeledni a turisztikai szektor szereplőit, illetve a kérdéseket, felvetéseket közvetíti a kormányzat felé.

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.