EUR: 314,48 Ft
CHF: 278,30 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Belföld

A kampány véghajrájában is vezet a Fidesz

A kampány véghajrájában, 11 nappal a parlamenti választás előtt változatlanul őrzi előnyét a Fidesz-KDNP, a kormánypártok akár 50 százalék feletti szavazataránnyal is számolhatnak – közölte a Nézőpont Intézet szerdán az MTI-vel.

A Jobbikra 15, az MSZP-Párbeszéd listára 11, az LMP és a DK listáira pedig 8-8 százalék szavazna a Nézőpont szerint.


A március 3. és 19. között, ezer választó megkérdezésével készített reprezentatív felmérés szerint így ötpárti lenne az új parlament.

A kutatás alapján a teljes felnőtt népesség 41 százaléka szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az arány a Jobbik esetében 9, az MSZP-nél 5 százalékos, míg az LMP és a DK tábora 4-4 százalékos. A Momentum Mozgalomnál 2, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál 1 százalékot mértek.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve – ami a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciáját jelenti – a Fidesz-KDNP-re továbbra is 52 százalék szavazna. A Jobbikot a biztos szavazók 15 százaléka választaná, ami még mindig elmarad a párt 2014-es listás – csaknem 21 százalékos – választási eredményétől. Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg 11, az LMP-re és a DK-ra egyaránt 8 százalék szavazna.

A Momentum 3, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékot kapna a biztos szavazók körében, eszerint a két párt nem jutna be a parlamentbe. Minél magasabb lesz a választási részvétel, annál inkább veszélyeztetve van a 10 százalék alatti pártok bejutása – áll a Nézőpont felméréséből készített összegzésben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jogsértő lehet Márki-Zayék adóeltüntetése

  Jogsértő lehet Márki-Zayék adóeltüntetése

  Jogszabályba ütköző lehet, hogy Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester és felesége, Vincze Felícia cége, A Te Születésed Kft. 2016-2017-ben is jelentősen alacsonyabb adóalapot vallott be, mint amennyit a cég honlapján szereplő szüléslevezetések száma alapján kiszámlázhattak – nyilatkozta az Origónak a Századvég elemzője.

 • Győzött a Fidesz Brüsszelben

  Győzött a Fidesz Brüsszelben

  Felfüggesztését kérte a Fidesz a balra tolódó, erősen megosztott Európai Néppártban. A kizárásra játszó balliberális politikusok dupla kudarcot vallottak Brüsszelben, ahol soros György fia is megjelent.

 • Mentsük meg Dodót, a futóbajnokot!

  Mentsük meg Dodót, a futóbajnokot!

  Több mint három éve vár gazdira az Illatos úti ebtelepen Dodó, a legszebb korában lévő, staffordshire jellegű kankutya, aki gondozói szerint félreértett zseni, és egyben lelkes futóbajnok.