EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,34 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb

A kínai elnök azt üzente az amerikainak, hogy nagyon jó volt a találkozó Észak-Korea vezetőjével

Nagyon jónak értékelte a kínai elnök a találkozóját Észak-Korea vezetőjével abban az üzenetében, amelyet az Egyesült Államok elnökének küldött.

Dunald Trump szerdán számolt be arról, hogy az éjjel üzenet kapott Hszi Csin-pingtől. A kínai államfő tudatta azt is: Kim Dzsong Un áll elébe, hogy találkozzon az amerikai elnökkel.


Trump mindazonáltal Twitter-üzenetében közölte, hogy “mindenáron fenn kell tartani az Észak-Koreára nehezedő maximális szankciókat és nyomást”.

Azt, hogy Kim Kínában járt, két nap nemzetközi találgatás után csak szerdán adta hírül a kínai sajtó. Kiderült, hogy Kim már vasárnap megérkezett Pekingbe, és szerdán távozott. Ez volt az észak-koreai kommunista diktatúra vezetőjének első – ismert – külföldi útja azóta, hogy 2011-ben megörökölte apjától a hatalmat.

Találkozóján Hszi Csin-pinggel Kim kijelentette, hogy nagyapja, Kim Ir Szen és apja, Kim Dzsong Il végakaratával összhangban “tevékeny erőfeszítéseket fogunk tenni a Koreai-félsziget atommentesítésére. Ez az álláspont nem változhat” – mondta.

Hírügynökségek által megszólaltatott szakértők szerint Kim Dzsong Un pekingi útja a két Korea, illetve Észak-Korea és az Egyesült Államok csúcstalálkozójának előkészítését szolgálta.

A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy az észak-koreai hajlandóság megnyilvánulása a Koreai-félsziget atommentesítésére újabb bizonyítéka annak, hogy a lehető legnagyobb nyomásgyakorlás kieszközölheti a párbeszédet.

Az év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Szöul március elején bejelentette, hogy Mun Dzse In dél-koreai államfő és Kim Dzsong Un április végén találkozik a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban.

Kim Dzsong Unnal Donald Trump is tárgyalni készül, találkozójukra várhatóan május végéig sor kerül.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.