2018. augusztus 15., szerda
Mária

Egyéb XIX.kerület

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek

Csendes főhajtással emlékeztek idén is a kommunista diktatúrák áldozataira február 25-én Kispesten, a málenkij robotra elhurcoltak emlékművénél. Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnöke Rákosi börtönében című könyvéből felolvasott idézetekkel emlékezett a napokban elhunyt Petrusz Tibor ezredesre, Kispest díszpolgárára is.

A résztvevők, köztük dr. György István és Földesi Gyula országgyűlési képviselőjelöltek, valamint Fóris Kálmán Gulág-túlélő elhelyezték a kegyelet virágait.


Fóris Kálmán (jobbra) fokhagymát és havat evett a túlélésért

– A gyász egyetemessége és a nemzeti megbékélés érdekében szükséges, hogy a túlélők és a felnövekvő új magyar generáció megemlékezzen a kommunizmus áldozatairól, akiknek számát a világban mintegy százmillió főre becsülik a történészek – emelte ki beszédében dr. György István. Budapest kormánymegbízottja arról is beszélt, hogy a mi feladatunk, hogy emlékezzünk, hogy tanuljunk a történelemből és támogassuk minden erőnkkel azokat az őrzőket, akik mindezek megismétlődése ellen fellépnek, azokat, akik a jövőnket vigyázzák.

Dódity Gabriella, Földesi Gyula és dr. György István is az áldozatok előtt tisztelgett

A Kispesti Társaskör Egyesület megemlékezésén ott volt azon kevesek egyike, aki élve térhetett haza a kényszermunkatáborokból. A 94 éves kispesti Fóris Kálmán mindössze húszéves volt, amikor kárpátaljai szülőfalujából málenkij robotra hurcolták. Megjárta Szolyva, Szanok és Sztarij Szambor hírhedt szovjet haláltáborait. Az egyesület egyik alapítóját a hit tartotta életben, amikor a sorstársai a kezei között haltak meg a betegségektől és az éhezéstől. A róla forgatott filmben úgy fogalmazott, akkor is próbálta a hazatérés reményét fenntartani, amikor több napig gyalogoltak a fagyban, és nem volt más eleségük, csak pár gerezd fokhagyma és a hó.


A málenkij robotra emlékeztet az emlékmű nap mint nap

Február utolsó vasárnapján vele együtt emlékeztek azokra, akik a II. világháborút követő kommunista megtorlás áldozatai lettek. Magyarországról megközelítőleg hat-nyolcszázezer embert hurcoltak el kényszermunkára. Egyharmaduk civil volt, megközelítőleg háromszázezren tértek haza. Értük gyújtottak gyertyát és emlékükre helyezték el a virágokat, valamint koszorúkat a résztvevők, köztük a kispesti Fidesz, a kispesti KDNP és az emlékművet állíttató Kispesti Társaskör tagjai.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • In memoriam Matus György

  In memoriam Matus György

  72 éves korában elhunyt Matus György, a Vörösmarty Színház művésze, aki 20 évig volt a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja.

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.