EUR: 319,55 Ft
CHF: 282,27 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Szekszárd

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek

Február 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében tartott előadást Romsics Ignác történész. A diktatúra kemény és puha változata – Magyarország a szovjet táborban című előadást a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartották.

Romsics Ignác történész tartott előadást. Fotó: Nagy Nándor

A történész úgy fogalmazott: az 1944 utáni közel fél évszázad története három jól elkülöníthető korszakra osztható: az 1944 vége és 1949 közötti átmeneti időszakra, az 1949 és 1956 közötti, Rákosi Mátyás nevéhez köthető kegyetlenül elnyomó diktatúra időszakára, végül az 1956 és 1989 közötti, a diktatúra liberálisabb változatát meghonosító periódusra, amelyet Kádár János neve fémjelzett. Az előadás ezeknek az alkorszakoknak a főbb jellegzetességeit mutatta be.


A történész telt ház előtt tartotta meg előadását. Fotó: Nagy Nándor

– Bár az előadás címe kicsit művészkedőnek tűnhet, valójában arról van szó, azt takarja, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt és után a diktatúra természete némileg más volt Magyarországon. Rákosi időszakában – 1956 előtt – nagyon kegyetlen, egy mindenkit megfélemlítő diktatúra uralkodott. A kádári időszakban – ha eltekintünk, bár nem szabad megfeledkezni, az 1956-os évet követő pár év megtorlásról, a kivégzésekről és börtönbe vetésekről –, az 1960-as évek második felétől az 1980-as évek közepéig terjedő két évtizedben a magyar társadalom egy olyan egypártrendszernek a mindennapjait tapasztalhatta meg, amikor az anyagi gyarapodásnak a lehetősége kismértékben adott volt, és az egész társadalom modernizálódni tudott. Egy nagy tilalom volt, a politikába nem volt szabad beleszólni, a rendszer alapjait és a szovjet megszálló csapatok ittlétét szintén nem volt szabad kritizálni, ha valaki megtette, retorziókra számíthatott. A társadalom ezt megtanulta, és tulajdonképpen óvakodott kihívni a rendszer dühét. Ez a fajta puha diktatúra tette lehetővé, hogy az 1980-as évek második felére Magyarországon egy olyan ellenzéki mozgalom tudott kialakulni, amely a kedvező külpolitikai feltételekkel élve 1989-ben és 1990-ben békés módon átsegítette a diktatúrát a demokráciába – részletezte előadásának fő témakörét Romsics Ignác, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Kapcsolódó Cikkek