2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

A kormány elkötelezett a közétkeztetés minőségének javítása iránt

A kormány évek óta elkötelezett a közétkeztetés minőségének és elérhetőségének javítása iránt – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkár pénteken azon a sajtótájékoztatón, ahol meghirdették “2018 legjobb diétás közétkeztetője” és “2018 legkedvesebb konyhás nénije/bácsija” versenyt.

Rétvári Bence emlékeztetett, hogy a kormánynak a közétkeztetés megreformálásával az volt a célja, hogy minél egészségesebb és tápanyagokban gazdag étel kerüljön a menzán étkező gyerekek elé.


Az első eredmények már látszanak – mondta -, hiszen az iskolákban 25 százalékkal csökkent az ételek átlagos sótartalma, az iskolák háromnegyede biztosítani tudja a megfelelő mennyiségű tej és tejterméket, és az oktatási intézmények több mint felében adnak teljes kiörlésű péksüteményt a gyerekeknek.

2013 előtt az iskolák fele biztosított gyümölcsöt és zöldséget a tanulóknak, ez az arány mára 82 százalékra nőtt.


Rétvári Bence kiemelte azt is, hogy ingyenes közétkeztetésre 79 milliárd forintot fordít a kormány, így az elmúlt nyolc évben az erre fordított forrás két és félszeresével nőtt.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy nem csak az ételek minősége, hanem azok tálalása és a kiszolgálás is egyre nagyobb szerepet kell kapjon a menzán.

Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója arról beszélt, hogy az utóbbi években nőtt a menzaételek elfogadottsága, és a most meghirdetett egyik pályázat célja, hogy a különböző ételallergiában vagy cukorbetegségben szenvedő gyermekek is részt tudjanak venni a közétkeztetésben.

A közétkeztetők számára meghirdetett felhívás a tejfehérje allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbeteg gyermekek étkezési igényeire kínál megoldást – ismertette.

A pályázat során beérkezett recepteket az OGYÉI elérhetővé teszi a www.merokanal.hu weboldalán, ezzel is segítve a közétkeztető cégeket abban, hogy kínálatukat bővítve, minél többféle speciális táplálkozási igényt kielégítő ételt tudjanak étlapjaikon felvonultatni.

A felmérések alapján a 18 éven aluliak 2-3 százaléka szenved tejfehérje allergiában, gluténérzékeny a gyerekek 1-2 százaléka, és a diabéteszes száma a ebben a korosztályban 4,3 ezrelék – mondta Pozsgay Csilla.

A diétás recepteket április 2. és június 15. között várják.

A legkedvesebb konyhás néni/bácsi pályázat keretében egy közös szelfit kell készíteni a kedvenc konyhai dolgozóval, a fotókat április 6-ig kell beküldeni, amit feltöltenek majd az OGYÉI “Élj könnyebben” Facebook-oldalára. A legtöbb lájkot kapott képen szereplő konyhai dolgozó díjat kap.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Összeütközött több autó az M3-as autópályán, hárman meghaltak

    Összeütközött több autó az M3-as autópályán, hárman meghaltak

    Összeütközött nyolc személygépkocsi az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Mezőkeresztes térségében, a geleji pihenő közelében, egy ember meghalt, többen megsérültek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn reggel az MTI-vel.

  • Ezért kockázatos felújítandó lakást vásárolni

    Ezért kockázatos felújítandó lakást vásárolni

    Aki saját célra vesz lakást, annak a tapasztalatok szerint nem éri meg felújítandó ingatlant vásárolni. A munkálatok elhúzódhatnak, nem ritka az egy évnél is tovább tartó átépítés és ezt kevesen bírják türelemmel és idegekkel.