EUR: 317,92 Ft
CHF: 280,51 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Győr

A legmagasabb szinten tanulhatnak a diákok

Győrben már huszonöt éve jelen van a mexikói tulajdonban lévő Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft., amely most Duális Képzési Központot hozott létre. Ez évente nyolcvan diák képzését jelenti, akik a legkorszerűbb körülmények között szerezhetnek gyakorlati tudást.

A beruházás 420 millió forintba került, amelyet a Nemak egy 1,3 milliárd forintos fejlesztés keretében valósított meg. A központ létrehozását a magyar kormány 180 millió forinttal támogatta, az ünnepélyes átadón pedig részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.


A Nemak Duális Képzési Központjának ünnepélyes megnyitója, amelyen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is részt vett
Fotó: O. Jakócs Péter

Az ötszáz négyzetméteres, modern eszközökkel felszerelt központ mérőszobát, anyagvizsgáló labort, tanműhelyt, három tantermet és szociális helyiségeket tartalmaz. A képzési központban tíz műszaki szakmában szerezhetnek naprakész gyakorlati tudást a diákok. A technológiák elsajátítását öt oktató és húsz üzemi mentor segíti. A járműipari fémalkatrészgyártó főszakmán túl elsősorban szerszámkészítés, fémmegmunkálás és karbantartási technikusi szakmák területén nyújt képzést a vállalat.

Egyre több szakképzett munkaerő kerülhet ki a munkaerőpiacra
Fotó: O. Jakócs Péter

Az idei tanévben 78 diák képzése folyik a vállalatnál. A beruházás végrehajtása előtt 35-40 fő volt a létszám, vagyis a Nemak megduplázta a duális képzésben részt vevők számát.


– A Nemak 25 év alatt oszlopos pillére lett a magyar és a győri gazdaságnak, a legjobb ötven adózó között szerepel, s példaértékű, ahogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében oktatást, kultúrát és sportot támogat – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti, hogy versenyképes feltételeket biztosítson a győri gazdaság szereplőinek, s ennek jegyében csökkentették az iparűzési adót.

A fiatalok nyitottak a magas szintű szakmai és gyakorlati képzésekre
Fotó: O. Jakócs Péter

Részt vett a megnyitón Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő is, aki arról beszélt, hogy a városban 1,4 százalékos a munkanélküliség, ez gyakorlatilag teljes foglalkoztatást jelent. Győrben a legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő előteremtése jelenti, s ebben a duális képzés kulcsfontosságú.

Borkai Zsolt kiemelte, a Nemak 25 év alatt oszlopos pillére lett a magyar és a győri gazdaságnak
Fotó: O. Jakócs Péter

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter köszöntőjében hathengeres motorhoz hasonlította a magyar gazdaságot, amelynek egyik tengelyét Győr jelenti. A miniszter azt mondta, hogy a kormány, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, 2011-ben megkezdte, majd véghez vitte a magyar szakképzési rendszer átalakítását. Az egyik cél, hogy a felsőfokú képzés is igazodjon a magyar gazdaság szükségleteihez. A másik, hogy még több vállalat vegyen részt a duális képzésben, mert ők tudják megmondani, milyen képzésekre van szüksége a piacnak. Hangsúlyozta: a 19 nemzetgazdasági ágazat közül 18-ban volt dinamikus a beruházások növekedése az elmúlt évben, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy idén is négy százalék fölötti gazdasági növekedést érjen el Magyarország.

Kapcsolódó Cikkek