EUR: 317,77 Ft
CHF: 281,26 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Zalaegerszeg

A munkáltatóknak is megéri!

Megváltozott munkaképességű emberek nyílt munkaerőpiaci integrációját, foglalkoztatását és továbbképzését segíti a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 2016 óta tartó projektje. Jelenleg 420 megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnak Zala megyében, ezt a számot tervezik közel 600 főre felemelni a jövőben.

Mindezzel tehát megvalósítható, hogy az inaktivitásból, a másodlagos munkaerőpiacról, a közfoglalkoztatásból, az akkreditált foglalkoztatókból úgymond felszívják azokat, akik képesek a segítséget igénybe véve kilépni a nyílt munkaerőpiacra.


A projekt támogató szerepe az, hogy őket elhelyezze és tartós foglalkoztatási lehetőséget nyújtson számukra, hogy ott minél hosszabb távon tudjanak érdemben dolgozni. A program a munkaadók tekintetében eddig elsősorban a cégek felé nyitott, most viszont bővíteni szeretnék a kört, így a közszféra szereplőit, így önkormányzatokat, szociális és oktatási intézményeket és a hatóságokat igyekeznek megszólítani. A tapasztalat az, hogy bármilyen munkakörben foglalkoztatható megváltozott munkaképességű személy, akár portásként, szociális gondozóként, irodai munkásként is, sőt egyre több az olyan szervezet, amely teljes értékű munkavállalóként kezeli és szívesen befogadja őket. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 18 megyében, 41 helyszínen létesített irodát, köztük Zalaegerszegen is, ahol az érintettek és a partnerek rendelkezésére állnak.

Nem elhanyagolható tényező, hogy szinte minden munkáltató találkozik a működése során olyan dolgozóval vagy munkavállaló-jelölttel, aki megváltozott munkaképességű. Ezek foglalkoztatása több szempontból is előnyös lehet egy vállalkozás szempontjából, hiszen profitorientált környezetben a cégek számára fontos szempont, hogy  költségeiket a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Ennek egyik eleme lehet, hogy a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása után többféle kedvezmény vehető igénybe mind a munkáltató, mint a munkavállaló által. A munkáltató részéről a rehabilitációs hozzájárulás összegének csökkentése, kedvezmény a szociális hozzájárulási adóban, illetve egyéb, pályázat alapján elnyerhető bértámogatások lehetnek figyelembe vehető lehetőségek. A munkavállaló pedig bizonyos esetekben adókedvezményre, valamint utazási költségtérítésre szerezhet jogosultságot.


A 2018-as friss adóhírek szerint minden társaság, amely 25 főnél nagyobb létszámmal működik, ám az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a teljes állomány 5 százalékát, a hiányzó létszám után fejenként évi 1 242 000 forintot köteles rehabilitációs hozzájárulás címén az állam számára fizetni. Sajnos köznapi értelemben gyakran szinonimaként használják az egészségkárosodással élő, a fogyatékos, megváltozott vagy csökkent munkaképességű, rokkant szavakat, holott ezek eltérő fogalmak eltérő tartalommal, továbbá az egyes kategóriákba tartozás alapján eltérő jogok illetik és más-más kötelezettségek terhelik az egészségkárosodással élő személyeket. Ráadásul az egyes adóforrások szerint kiskaput jelenthet a cégeknek a saját dolgozóik rehabilitációs átvilágítása, ami a demográfiai összetételtől függően a meglévő dolgozók 1,5–6 százalékáról derít ki valamilyen tartós betegséget, vagyis egy ilyen audit akár önmagában is a cég teljes rehabilitációs hozzájárulási kvótáját megspórolhatja. A rehabilitációs átvilágítások során gyakori eset, hogy bár a munkavállaló és a munkáltató is ismeri a problémát, de azért nem élnek a jogszabály által biztosított lehetőségekkel, mert nincsenek tisztában azzal, hogy ez milyen jelentős kedvezményeket biztosíthat számukra. Bizony nem árt tudni, hogy egyes tartós egészségügyi problémával élő dolgozók, akik akár tartós keringési, pszichés, mozgásszervi, daganatos, allergiás vagy immunológiai eredetű betegségben szenvednek, „segíthetnek” adót csökkenteni a munkáltatóknak. Ebbe a körbe tartozhatnak még a cukorbetegségben, a Chron-betegségben és a laktózintoleranciában szenvedők is.

Zalaegerszegen is egyre több cég keresi a megváltozott munkaképességű személyeket, nemcsak azért, mert bizonyos pozíciókra nem talál megfelelő munkaerőt, hanem azért is, hogy a saját szakterületükön biztos tudással rendelkező munkavállalókat – legyen az akár egy multinacionális gyártó cég, akár néhány fős magyar vállalkozás – teljes elkötelezettséggel segítsék munkájukban,

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.