EUR: 317,69 Ft
CHF: 279,73 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Belföld

A munkát terhelő adók csökkentése az ország versenyképességének javítását szolgálja

A munkát terhelő járulékok, így például a személyi jövedelemadó csökkentése az ország versenyképességének javítását szolgálja – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az adórendszer átalakításáról a Magyar Időknek.

A lap szerdai számában Domokos László kifejtette, hogy a gazdaság fehérítésért tett intézkedéseknek – így az online pénztárgépeknek és a közúti forgalom elektronikus ellenőrzésének – köszönhetően Magyarország sikeresen vette fel a harcot a feketegazdaság ellen. Ezt támasztja alá, hogy az országban a szürke- és feketezóna mértéke 20 százalék körüli szintre csökkent a korábbi években mért mintegy 25 százalékról – mondta.


A Nemzetgazdasági Minisztérium számításaihoz hasonlóan az ÁSZ mérései szerint is százmilliárdos összegben határozható meg a feketegazdaság visszaszorításából származó bevétel – tette hozzá.

Domokos László beszámolt még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szemléletének, működési elvének változásáról, mint mondta, a hatóságnál 2014-ben új időszámítás kezdődött.


A számvevőszék elnöke szerint az adóhatóság korábban vadásztermészetű ellenőrző szervezetként működött, “akit utolért, azt elkapta, azokkal viszont keveset foglalkozott, akik kiestek a látóteréből. Emiatt az lehetett a külső szemlélő érzése, hogy a hatóság ellenségként kezeli az adózók legnagyobb csoportját. A rossz, elavult szemléletet és működést az adóhatóságnál az ÁSZ által végzett ellenőrzések is felszínre hozták” – mondta.

A szemléletváltozás hatására az adóhivatal együttműködik azokkal, akik megpróbálják betartani a szabályokat, a jogkövetők tájékoztatásra, enyhébb jogkövetkezményekre számíthatnak. A szabályszegők, az adócsalók ellen ugyanakkor modern eszközökkel, elektronikus megoldásokkal lép fel a szervezet és azokra a szereplőkre igyekszik lecsapni, akik valóban kivonják magukat a közös terhek viselése alól – közölte.

Domokos László az április 8-ai országgyűlési választások ígéreteiről elmondta: “a politikai pártok különféle juttatásokat ígérnek, amit azért tehetnek meg hitelesen, mert a gazdaság jól teljesít, az állam pénzügyei rendben vannak. Vagyis az állam adhat a polgárainak anélkül, hogy ehhez hitelt kellene felvennie, így a választáskor valódi szempont lehet, hogy melyik politikai erő hogyan költené el a meglévő vagy meglévőnek gondolt állami pénzt.”

Az ÁSZ által a politikai pártoknál végzett ellenőrzésekről Domokos László elmondta, hogy “a számvevőszéknek nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak.” Kiemelte: az adóügyi, a számviteli, a gazdálkodási előírásokat nemcsak a cégeknek és az állampolgároknak, hanem a politika szereplőinek is be kell tartaniuk.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek