EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Belföld

A munkát terhelő adók csökkentése az ország versenyképességének javítását szolgálja

A munkát terhelő járulékok, így például a személyi jövedelemadó csökkentése az ország versenyképességének javítását szolgálja – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az adórendszer átalakításáról a Magyar Időknek.

A lap szerdai számában Domokos László kifejtette, hogy a gazdaság fehérítésért tett intézkedéseknek – így az online pénztárgépeknek és a közúti forgalom elektronikus ellenőrzésének – köszönhetően Magyarország sikeresen vette fel a harcot a feketegazdaság ellen. Ezt támasztja alá, hogy az országban a szürke- és feketezóna mértéke 20 százalék körüli szintre csökkent a korábbi években mért mintegy 25 százalékról – mondta.


A Nemzetgazdasági Minisztérium számításaihoz hasonlóan az ÁSZ mérései szerint is százmilliárdos összegben határozható meg a feketegazdaság visszaszorításából származó bevétel – tette hozzá.

Domokos László beszámolt még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szemléletének, működési elvének változásáról, mint mondta, a hatóságnál 2014-ben új időszámítás kezdődött.


A számvevőszék elnöke szerint az adóhatóság korábban vadásztermészetű ellenőrző szervezetként működött, “akit utolért, azt elkapta, azokkal viszont keveset foglalkozott, akik kiestek a látóteréből. Emiatt az lehetett a külső szemlélő érzése, hogy a hatóság ellenségként kezeli az adózók legnagyobb csoportját. A rossz, elavult szemléletet és működést az adóhatóságnál az ÁSZ által végzett ellenőrzések is felszínre hozták” – mondta.

A szemléletváltozás hatására az adóhivatal együttműködik azokkal, akik megpróbálják betartani a szabályokat, a jogkövetők tájékoztatásra, enyhébb jogkövetkezményekre számíthatnak. A szabályszegők, az adócsalók ellen ugyanakkor modern eszközökkel, elektronikus megoldásokkal lép fel a szervezet és azokra a szereplőkre igyekszik lecsapni, akik valóban kivonják magukat a közös terhek viselése alól – közölte.

Domokos László az április 8-ai országgyűlési választások ígéreteiről elmondta: “a politikai pártok különféle juttatásokat ígérnek, amit azért tehetnek meg hitelesen, mert a gazdaság jól teljesít, az állam pénzügyei rendben vannak. Vagyis az állam adhat a polgárainak anélkül, hogy ehhez hitelt kellene felvennie, így a választáskor valódi szempont lehet, hogy melyik politikai erő hogyan költené el a meglévő vagy meglévőnek gondolt állami pénzt.”

Az ÁSZ által a politikai pártoknál végzett ellenőrzésekről Domokos László elmondta, hogy “a számvevőszéknek nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak.” Kiemelte: az adóügyi, a számviteli, a gazdálkodási előírásokat nemcsak a cégeknek és az állampolgároknak, hanem a politika szereplőinek is be kell tartaniuk.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.