EUR: 316,49 Ft
CHF: 281,43 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Belföld

A pápa elleni merénylet egyik vádlottja Vona Gábor muszlim barátja

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szívélyes jó barátja annak a török férfinak, nevezetesen Musa Serdar Çelebinek, aki vádlott volt a II. János Pál pápa elleni merénylet perében mint az összeesküvés központi alakja. A szoros kapcsolatot fotók is alátámasztják.

Az utóbbi hónapokban belpolitikai vihart kavart, hogy Vona Gábor törökországi látogatásairól olyan videók szivárogtak ki, amelyeken a Jobbik vezetője a muszlimok istenét, Allahot éltette, az utolsó fénysugárként jellemezte az iszlámot. Beszédét minden török helyszínen üdvrivalgás fogadta, és a lelkes közönség mindenhol „szürke farkas Vona” bekiabálásokkal éltette a pártelnököt, akiről több olyan fotó is napvilágot látott, amelyen a hírhedten szélsőséges török nacionalista terrorszervezet, a Szürke Farkasok kézjelével pózol – írja az Origo.

Hosszas kutatómunkával nyilvánvalóvá vált az Origo számára, hogy a Vona és Musa Serdar Çelebi között lévő  kapcsolat jóval szorosabb, mint egyszerű diplomáciai barátság. Vona törökországi vagy éppen Çelebi budapesti – eddig eltitkolt – látogatásain úgy beszél Vonáról, mint a türk népek és a muszlimok nagy barátjáról, akire Európában egyedül lehet számítani a nyugati politikusok közül.


Musa Serdar Çelebi és Vona Gábor

Egy 2016-os német parlamenti dokumentumból kiderül, hogy a német titkosszolgálatok szerint a szélsőjobbos Szürke Farkasok (Bozkurtlar) szervezetnek több török nacionalista leágazása van Németországban. Első helyen említik az ADÜTDF-et, amelynek Musa Serdar Çelebi a vezetője volt, illetve az 1987-es szakadást követően a végleges formájában 1993-ban felálló ATIB-t, amelyet úgy jellemeznek, mint „erősebb vallási elköteleződéssel felvértezett” föderációt, amelyet szintén Musa Serdar Çelebi alapított.

Musa Serdar Çelebi jelenleg az isztambuli székhelyű UKID (Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési Szövetség) vezetője és a kultúrdiplomácia területén dolgozik. Az ilyen intézményekről azt érdemes tudni, hogy ezek általában egy-egy nagyhatalom fedőszervei, így munkatársaik fedésben és leplezetten olyan célokért dolgoznak, mint a befolyásszerzés idegen országokban, kapcsolatépítés a politikai szféra szereplői felé és az anyaországgal szimpatizáló diaszpóra segítése, mozgalmaik finanszírozása. Çelebi a képek és a tudósítások alapján fáradhatatlan szervezője a Vona által is több alkalommal méltatott turáni ideológiának, azaz a türk eredetű népek összefogásának.


Az Origo korabeli török, Magyarországon nem ismert híradásokból arra a következtetésre jutott, hogy török iszlamista, nacionalista szereplők és a Jobbik között 2009-től kezdődően szoros kapcsolat áll fenn, rendszeres, évi két-három alkalommal megejtett törökországi látogatásokkal. A kapcsolat intenzitását jelzi, hogy az Origo számtalan olyan kisebb, török nyelvű hírforrást talált, ahol Vona Gábor az aktuális török helyzetet elemzi, azt kommentálja. Vona rendszeresen vendégül lát török delegációkat is. Az is bizonyíték az elmélyült kapcsolatra, hogy Budapesten Vonáék is vendégül látták Gyöngyösi Márton és Sneider Tamás társaságában Çelebit.

Orosz diplomatát utasít ki Magyarország

Hétfőn az Európai Unió több tagállama és Ukrajna is orosz diplomaták kiutasítását jelentette be, válaszul Szergej Szkripal és lánya megmérgezésére és a Nagy-Britanniával való szolidaritás jeleként. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára ezután közölte, hogy Magyarország kiutasít egy orosz diplomatát, aki hírszerző tevékenységet is végez. Az MTI értesülése szerint a kiutasítás összefüggésben lehet Kovács Béla volt jobbikos európai parlament képviselő ügyével is. A csak KGBélaként ismert politikust az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel is vádolják.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek