EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Belföld

A pápa elleni merénylet egyik vádlottja Vona Gábor muszlim barátja

Vona Gábor évek óta szoros kapcsolatot ápol a II. János Pál pápa elleni hírhedt merénylet egyik vádlottjával, a török Musa Serdar Çelebivel. Évek óta állnak a legszorosabb emberi és politikai kapcsolatban, a rendelkezésre álló adatok szerint Çelebi irányítja, szervezi Vona egész muszlim kapcsolatrendszerét – derítette fel az Origo.

A II. János Pál pápa elleni húsvéti merénylet annak idején felháborította az egész világot. A Szentatyát meggyilkolni akaró Ali Agcát, a hírhedt iszlám terrorszervezet, a Szürke Farkasok tagját nemcsak a merénylet miatt, hanem bűnszervezetben elkövetett összeesküvéssel is megvádolták. Ezután került mellé a vádlottak padjára Vona későbbi jó barátja, politikai mentora, Musa Serdar Çelebi – közös fotók, internetbejegyzések egész sora bizonyítja, hogy évek óta ő a Jobbik elnökének muszlim összekötője. A pápa elleni merénylet perében azzal vádolták, hogy az egyik szervezője volt a gyilkossági kísérletnek, amikor is csak a vak véletlen mentette meg II. János Pált. Vona barátja juttatta el Agcához azt a kilenc milliméteres Browning-pisztolyt, amellyel Agca rálőtt a pápára. Musa Serdar Çelebit 1983-ban tartóztatták le Németországban, majd a tanúvallomást követően megvádolták a pápa elleni merényletben való bűnrészességgel.


Musa Serdar Çelebi és Vona Gábor

A vádirat központi figuraként említi Vona Gábor barátját, aki nagy pénzösszegeket mozgósított a merénylő érdekében, mielőtt az a pápa elleni akciót végrehajtotta volna. Çelebit azzal vádolták, hogy kétszer is találkozott Agcával: először 1980 decemberében Milánóban, másodszor 1981 márciusában Zürichben. Az ellene felhozott vádpontok között szerepelt az is, hogy hárommillió német márka jutott el hozzá a bolgár titkosszolgálatoktól a merényletért cserébe. Egy 1984-ben Magyarországon lekapcsolt Szürke Farkasok-ügynök a BM-nek azt állította, személyesen ő helyezte el egy bankszámlán a pénzt a bolgár titkosszolgálat megbízásából.

És ez még nem minden. Vona iszlám összekötőjéről egy azóta nyilvánosságra került CIA-irat azt írja, hogy Çelebi pénzt kínált Agcának a pápa elleni merényletért, összességében 1,5 millió dollárt. A CIA dokumentuma említést tesz egy telefonhívásról is Çelebi és Agca között.


Celebi a börtönből való szabadulása után is aktív szereplője maradt a török nacionalista, iszlamista mozgalmaknak és pártoknak, előbb az MHP nevű pártban vállalt szerepet, amelynek militáns szárnya, terrorgyanús szervezete az a Szürke Farkasok, amelynek kézjelével Vona Gábor és politikustársai is rendszeresen pózoltak Törökországban. Çelebi később a BBP nevű párt elnökhelyettese lett. Ez a párt vállaltan iszlamista, német hírszerzési jelentések szerint antiszemita tömörülés.

Vona Gáborral Çelebi, a pápa elleni merénylet vádlottja már az UKID nevű iszlám ügynökség vezetőjeként került kapcsolatba. Lehetőséget látott a Jobbik elnökének elvakult iszlám rajongásában, hogy az iszlámot tartja az emberiség utolsó reményének…

Erőfeszítések a mindenható Allahért

Vona és a Jobbik már szerepel az UKID iszlám ügynökség 2013–2016-os jelentésében, méghozzá hosszú oldalakon keresztül, köztük olyan fényképekkel illusztrálva, amelyek Vonát, a feleségét és Musa Serdar Çelebit egy társaságban örökítik meg.

Az UKID jelentését egyébként a pápa elleni korábbi merénylet elkövetőjének, Musa Serdar Çelebinek a köszöntője nyitja: ebben a szervezet vezetőjeként büszkén számol be arról, hogy kiterjedt munkát végeznek a teljes Balkánon, és Vona jóvoltából Magyarországon is. Hivatkozik a Kurultaj elnevezésű eseményre, amelyet Magyarországon rendeznek meg. Çelebi a bevezetőjében a magyarokat Attila unokáiként említi, és azzal zárja mondatait, hogy „erőfeszítéseink a mindenható Allahért”.

A kiadvány nagy terjedelemben foglalkozik a Jobbikkal, a pártra és Vona Gáborra úgy hivatkozik, mint a turanizmus európai képviselőjére, a muszlimok elkötelezett barátjára. Az Origo korabeli török forrásokból arra a következtetésre jutott, hogy iszlamista szereplők és a Jobbik között 2009-től kezdődően áll fenn szoros kapcsolat, rendszeres, évenként 2-3 alkalommal megejtett törökországi látogatásokkal. Cserébe Vona is rendszeresen vendégül lát török delegációkat, az egyik tudósításban például azt javasolja vendégeinek, a törökök hozzanak egy bankot Magyarországra, és nyissanak itt fióktelepet. A kapcsolat mélységét jelzi, hogy egy ismeretlen, kisebb török hírügynökség rendszeresen videóriportokban tudósít a Jobbik rendezvényeiről a YouTube-csatornáján. Ugyanígy az is bizonyíték az elmélyült kapcsolatra, hogy Budapesten Vonáék is többször, bizonyíthatóan, vendégül látták – Gyöngyösi Márton és Sneider Tamás társaságában – a pápa elleni merénylet egyik vádlottját, Çelebit, aki instrukciókkal látta el őket…

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek