EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb

A rettegés foka

Kampány van, na. Az utcákat járva lépten-nyomon szembeötlik a tengernyi jelölt arcképe, jelölő szervezete, és akarva-akaratlan gondolkodásra késztet. Mi az, ami hiányzik? Ami nyilvánvalóan hiányzik. A program. Vagy legalábbis az, hogy mit csinálna. Mert mégiscsak egyéni képviselőjelöltekről van szó. Ezért aztán jó lenne tudni, hogy a parlamentben ülve mi jót akar tenni választókörzetének. Na, erről egy szót sem olvasok.

Pedig, talán, ez – is – lenne a lényeg. Hogy az egyén, aki az arcát adja, mit ígér nekem. Mert mégiscsak ezzel érdemelhetné ki a voksom. De nem, még véletlenül sem. Párt kontra párt. Ennyi és nem több.


Mondjuk az ember nyilván tud különbséget tenni aközött, aki már képvisel (ő nyert legutóbb), és aközött, aki most ugrik neki először. A jelenlegi képviselőnek van (lehet) beszámolnivalója, tónusát, stílusát ismerhetjük, tudjuk, hogy mire számíthatunk. Na, de az újak? Azt sem tudjuk, hogy kik ők. Legalább a plakátokon segítenének. De nem. Ott a pártnév meg hogy vele jobb lesz. De ki ő? Van családja? Vagy éppenséggel „új típusú”? Hol dolgozott eddig? Mit és milyen munkát végzett? Helyben lakik vagy ejtőernyőzték? Legalább a csapatában vannak helyismerettel rendelkezők?

Otthon ül, és várja az aktivistáit, vagy tesz is a voksomért?


Kérdések, kérdések, kérdések.

És ha – válaszok hiányában – ebből cikket ír az ember, vagy éppenséggel felveti a problémát, akkor máris jön az aduász: a hatalom retteg, és nem is lesz választás. Suttogó rémhírpropaganda. Ezt művelik, ismerik. Még bele is élik magukat. Még el is hitetik az emberekkel. Egészen a választás reggeléig.

Mert akkor mindenki láthatja, hogy ebből egy szó sem igaz. És a rémhírterjesztő rögvest pórul járhat: átlátnak rajta , és juszt sem rá szavaznak.

Kellemetlen pofára esés.

Nem lenne egyszerűbb megelőzni esetleg egy-két programponttal?

Szívesebben olvasgatnám, mint azt, hogy helyreállítjuk ezt meg azt. Mert mindent csak akkor, ha már bent ülök. Előtte semmit sem árulok el. Hát hogy szavazzak így a rettegőkre?

Címkék

Kapcsolódó Cikkek