2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Budapest IX.kerület

A spenót és a tükörtojás a galériában

Mészáros Szabolcs festőművész képeiből nyílt meg az idei első kiállítás a kerület határában található Fiktív Gasztrogalériában.

Amikor Mészáros Szabolcs spenótot fest, akkor a mindannyiunk közös tudatában megjelenő spenótot festi le

Amikor Mészáros Szabolcs spenótot fest, akkor nem spenótot fest, hanem a spenótot – írta a művész képeiről Weiner Sennyey Tibor költő, író, műfordító, szerkesztő a drot.eu-n megjelent ajánlójában. – A mindannyiunk közös tudatában megjelenő spenótot. A spenótideát. Amikor folyót fest, esőt fest, akkor nem egyszerűen a Rábát, a Dunát, a Tiszát festi, nem a tegnapi vagy a mai esőt festi, hanem valamennyi folyamot, az említetteken túl a Nílust és a Gangeszt is, valamennyi esőt, a negyvennaposat és az eljövendő esőket is. Festményei valósabbak, mint egy fotó, arról, amit fest, és valósabbak annál is, ami a tárgyuk. A valódi valóság végtelenségét festi. Ezt hívjuk festészetnek.


Kapcsolódó Cikkek

 • Purple day, azaz Lila Nap Budapesten!

  Purple day, azaz Lila Nap Budapesten!

  Lila nap, azaz Purple day Magyarországon a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány és az Epilepszia Fórum facebook csoport szervezésében március 26-án a Zuglói Civil Házban rendezendő program!

 • A hősökre emlékeznek a Dohány utcai Zsinagóga előtt

  A hősökre emlékeznek a Dohány utcai Zsinagóga előtt

  Az 1848-49- es forradalom és szabadságharc 170 éves évfordulója alkalmából tart emlékünnepséget a Magyar-Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren március 14-én, 15 órától.

 • Ezüstös Evelin

  Ezüstös Evelin

  Salánki Evelin, a Budapesti Honvéd cselgáncsozója ezüstérmet szerzett a European Open elnevezésű versenysorozat római viadalán.