EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb XV.kerület

A Spirálház megújítása igazi sikertörténet lehetne…

A Zsókavár utca 24–26. szám alatti Spirálház, vagy sokak számára Csigalépcsős ház 1974-ben épült, kereskedelmi-vendéglátó-szolgáltató célokra.

Az épület a Zsókavár utca 28. sz. alatti toronylakóházzal egybeépült. Az 1990-es évek elejéig működött, azután fokozatosan kiüresedett, különböző pavilonokkal, igénytelen bódékkal vették körbe, állapota mind fizikailag, mind funkcióiban leromlott. Az 1996 és 2010 közötti időszakban Hajdu László polgármester semmit nem tudott kezdeni a lakótelep központjában lévő épülettel egy sikertelen eladási kísérleten kívül.


A Spirálház felújítása László Tamás nevéhez fűződik

A 2010–2014 közötti időszakban a László Tamás vezette önkormányzat az épületegyüttes megújulásának alapját a „szociális városközpont” létrehozásában találta meg.
–Az volt a céljuk, hogy az addig méltatlanul ide-oda elhelyezett szociális intézményeket ide hozzuk, új és hosszú távú tartalommal megtöltve a teljesen lepusztult épületet. Ide települt a bent maradó intézmények mellé (drogéria, gyógyszertár, bankfiók, könyvtár) az Újpalotai Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, a Pajtás Közösségi Étterem, a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája és a Közösségi Mosoda, Varroda és Internet Kávézó. Az épület kívül-belül látványosan megújult, közösségi terei és szolgáltatásai az Újpalotán élők számára számtalan lehetőséget nyújthatnának – mondta lapunknak László Tamás, aki hozzátette, a 2014 utáni – ismét Hajdu vezette – önkormányzat érthető módon nem szerette meg az épületegyüttest – a korábbi évtizedes tehetetlenségük és László Tamás sikereinek élő bizonyítékát láthatták benne –, tartalommal nem tudták a lehetőségeinek megfelelően megtölteni, a szükséges javításokat, karbantartást nem végezték el, emiatt az épület a céljának nem tud igazán megfelelni.
–Így a Spirálház az újpalotaiak számára ugyan sikertörténet lehetne, de Hajduék saját hibáikat fedve azt terjesztik, hogy rosszul megépített, haszontalan intézmény lett.

Emlékeznek még arra…

…hogy nézett ki 2010 előtt, Hajdu László polgármestersége idején a Spirálház? A spirálrámpa életveszélyessé vált, az épület köré oda nem illő bódék kerültek, a tulajdonviszonyok áttekinthetetlené váltak, a rámpa alatt és a könyvtár bejárata előtt hajléktalantanya alakult ki.

László Tamás kerületünk országgyűlési képviselőjelöltje

Kapcsolódó Cikkek