EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Veszprém

A szenvedés sem ölheti meg teljesen a reményt

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezést pénteken a Fidelitas veszprémi szervezete Brusznyai Árpád szobránál, ahol Ovádi Péter, a Fidesz–KDNP önkormányzati frakcióvezetője, országgyűlési képviselőjelöltje mondott beszédet.

Ovádi Péter szerint meg kell becsülnünk a világot, amit elődeink a diktatúra elleni küzdelemmel teremtettek (fotó: Kovács Bálint)

A zord téli idő sem szegte kedvüket az emlékezőknek – mintegy száz fő gyűlt össze a Megyeház téren. Ovádi Péter szerint a kommunizmus áldozatainak emléknapján nemcsak azokat illeti tisztelet, akik maguk is elszenvedői voltak a rendszernek, hanem azokat is, akik már csak bukásának voltak tanúi, vagy az új, szabad Magyarország szülöttei, ám meg akarják érteni mindazt, amit szüleink, nagyszüleink saját szenvedéseiken keresztül éltek meg, hogy azután tanulhassanak belőle.


A hideg ellenére is sokan hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt (fotó: Kovács Bálint)

– Én magam ezen utóbbi generációhoz tartozom. Gyerek voltam, de még emlékszem a rendszerváltás szellemére, a kommunista rezsim utolsó vergődésére. Ám hogy pontosan mit jelentett szüleimnek és nagyszüleimnek ez az esemény, csak érett fejjel, az ő elbeszéléseikből értettem meg. Olyan emberként állok tehát itt, aki boldogulását már egy független és szabad országban találta meg. Úgy érzem, mégsem mondhatunk le arról, hogy évről évre megemlékezzünk a hősök odaadásáról és a mártírok szenvedéseiről, hiszen ez figyelmeztet minket arra, hogy küzdjünk minden olyan kísérlet ellen, amely meg akarja ismételni modern történelmünk legborzalmasabb időszakát – fogalmazott Ovádi Péter.

Az ünnepi beszéd után a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseit.

Kapcsolódó Cikkek