2018. augusztus 15., szerda
Mária

Egyéb Veszprém

A szenvedés sem ölheti meg teljesen a reményt

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezést pénteken a Fidelitas veszprémi szervezete Brusznyai Árpád szobránál, ahol Ovádi Péter, a Fidesz–KDNP önkormányzati frakcióvezetője, országgyűlési képviselőjelöltje mondott beszédet.

Ovádi Péter szerint meg kell becsülnünk a világot, amit elődeink a diktatúra elleni küzdelemmel teremtettek (fotó: Kovács Bálint)

A zord téli idő sem szegte kedvüket az emlékezőknek – mintegy száz fő gyűlt össze a Megyeház téren. Ovádi Péter szerint a kommunizmus áldozatainak emléknapján nemcsak azokat illeti tisztelet, akik maguk is elszenvedői voltak a rendszernek, hanem azokat is, akik már csak bukásának voltak tanúi, vagy az új, szabad Magyarország szülöttei, ám meg akarják érteni mindazt, amit szüleink, nagyszüleink saját szenvedéseiken keresztül éltek meg, hogy azután tanulhassanak belőle.


A hideg ellenére is sokan hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt (fotó: Kovács Bálint)

– Én magam ezen utóbbi generációhoz tartozom. Gyerek voltam, de még emlékszem a rendszerváltás szellemére, a kommunista rezsim utolsó vergődésére. Ám hogy pontosan mit jelentett szüleimnek és nagyszüleimnek ez az esemény, csak érett fejjel, az ő elbeszéléseikből értettem meg. Olyan emberként állok tehát itt, aki boldogulását már egy független és szabad országban találta meg. Úgy érzem, mégsem mondhatunk le arról, hogy évről évre megemlékezzünk a hősök odaadásáról és a mártírok szenvedéseiről, hiszen ez figyelmeztet minket arra, hogy küzdjünk minden olyan kísérlet ellen, amely meg akarja ismételni modern történelmünk legborzalmasabb időszakát – fogalmazott Ovádi Péter.

Az ünnepi beszéd után a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseit.

Kapcsolódó Cikkek

 • In memoriam Matus György

  In memoriam Matus György

  72 éves korában elhunyt Matus György, a Vörösmarty Színház művésze, aki 20 évig volt a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja.

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.