EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Nyíregyháza

A vadvilág világnapja az állatparkban

A vadvilág világnapja alkalmából különleges programok várták a Nyíregyházi Állatpark vendégeit. A jeles eseményen a nagymacskáké volt a főszerep.

Az ENSZ közgyűlése öt éve döntött arról, hogy március 3-át a vadvilág világnapjává nyilvánítja, mert a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) 40 éve ezen a napon írták alá. A CITES a világ egyik legnagyobb természetvédelmi megállapodása, amely kifejezetten azzal a céllal született, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett állat- és növényfajokkal folytatott kereskedelmet. Ebben az évben ezen a napon az ENSZ környezetvédelmi programja és a CITES titkársága kezdeményezésére kiemelten a nagymacskákra, az állományukat veszélyeztető tényezőkre és a védelmükre hívják fel a figyelmet, hiszen számuk az elmúlt században riasztóan visszaesett, főként az élőhelyeik területének és élelmük mennyiségének csökkenése, az orvvadászat és az illegális vadkereskedelem miatt. A Nyíregyházi Állatpark nagy örömmel csatlakozott az eseményhez, hiszen az ország legnagyobb „nagymacska-kollekciója” itt található, s a fajmegőrzés mellett egyik legfontosabb feladatuknak az idelátogatók szemléletformálását tekintik. A vadvilág világnapja kiváló lehetőséget ad arra, hogy felhívják a figyelmet a nagymacskákat veszélyeztető tényezőkre, illetve arra, hogy mit teszünk a védelmük érdekében az élőhelyen kívüli fajmegőrzés során.


Látványetetésekkel várták a vendégeket

A Nyíregyházi Állatpark tagja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, és az európai fajmegőrzési program (EEP) keretében több veszélyeztetett és kritikusan veszélyeztettet fajt, alfajt tenyészt sikeresen a nagymacskák közül is. Jelenleg szumátrai, maláj, szibériai és fehér bengáli tigriseket, afrikai és fehér krugeri oroszlánokat, afrikai leopárdokat, perzsa párducokat, jaguárokat, hópárducokat és gepárdokat tartanak, s több nagymacska sikeresen szaporodik itt, a 35 hektáros tölgyerdőben.

Megküzdöttek a finom falatokért (Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

A „Nagymacskák: ragadozók veszélyben” című program keretében ezen a napon több kifutónál is látványetetésekkel várták a vendégeket, és az etetések alatt a zoopedagógus mesélt a ritka állatokról. A legnagyobb nagymacskarajongók már nyitásra itt voltak, s minden látványetetésen részt vettek, így szibériai tigriseket, fehér tigriseket, fehér oroszlánokat, szumátrai tigriseket és perzsa párducokat is láthattak táplálkozás közben. A jeles nap alkalmából különleges kedvezménnyel is élhettek a vendégek: aki nagymacskának kifestve jelent meg, annak a belépés ingyenes volt.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.