EUR: 314,43 Ft
CHF: 278,50 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Egyéb Pécs

A víz volt az úr! A hó és az eső megtette hatását!

A hirtelen jött olvadás és a lezúduló eső miatt majdnem fél métert emelkedett a Pécsi-tó vízszintje az elmúlt napokban. Ez nem veszélyeztette Orfűt és árvízvédelmi készültség sincs, de a változás jelentős.

Jóval magasabb is a Pécsi-tó vízszintje, a stégek is csak pár centiméterre emelkedtek ki a vízből a nagy olvadást és esőzést követően. Bár egy lakóházat 160 homokzsákkal kellett megvédeni, a település nem volt veszélyben a megduzzadt patakok és a tavak miatt.


Sok hordalék is érkezik a Mecsekről, de nyárra már megtisztul a tó vize

Jól állta a sarat a Pécsi-tó 

– Annak idején a tavat záportározónak is építették, hiszen a környék magasabban fekvő területeiről lezúduló csapadékot szépen összegyűjti. Emellett azt is tudjuk szabályozni, hogyan engedi tovább az alacsonyabban fekvő területekre a megnövekedett vízmennyiséget. Így árvízvédelmi funkcióit is ellát – mondta Rács Zoltán, az Orfű Pécsi-tó Nonprofit Kft. vezetője.

Jól vizsgáztak a gátak

Az elmúlt napokban 6 méter 64 centiméteren tetőzött a Pécsi-tó vízszintje, pár napja csak 6 méter 10 volt. Ugyan emelkedést már nem várnak, de előfordulhat, hogy április-május környékén – a nagy esőzések miatt – még lehet egy ilyen hullám.


2010-ben 1 millió köbméter vízzel volt több az Orfűi-tavakban, de akkor sem volt buzgár, vízkitörés a gátakon.

– Utoljára 2010-ben volt szükség árvízvédelmi készültség elrendelésére, akkor 7 méter 5 centin tetőzött a tó. Sásdot és környékét el is öntötte a víz, mert a Baranya-csatorna nem bírta a megnövekedett vízmennyiség elvezetését – tette hozzá Rács Zoltán.

A mintegy 5 kilométer hosszú tórendszert négy tó alkotja: az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó.

Éppen ezért sokkal lassabban engedik már le a csatornába az Orfűi-tavak vizét, hogy azt a környező elvezetők is elbírják és végül gond nélkül jusson el a Dunába.

Kapcsolódó Cikkek