EUR: 332,24 Ft
CHF: 302,52 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Belföld

Aggódnak az osztrákok a migránsok miatt

 Saját korábbi alelnöke is nekiment Vona Gábor Jobbik-elnöknek, amiért a politikus bocsánatot kért az osztrákoktól Lázár János bécsi videója miatt. Eközben az is kiderült, hogy az osztrák fővárosban késelő afgán migráns tettét „rossz hangulata miatt” követte el.

Lázár János egy múlt hét kedden közzétett Facebook-videóban arról beszélt, hogy az osztrák főváros, Bécs a migrációs helyzet miatt mára már egyenlő a bűnözéssel és a napi szintű erőszakkal. A videóra reagálva Vona Gábor bocsánatot kért az osztrákoktól, holott még Sebastian Kurz osztrák kancellár is elismerte: vannak problémák hazájában a bevándorlókkal.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke párt fővárosi jelöltjeit bemutató sajtótájékoztatóján 2018. január 13-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezután Novák Előd, aki 2016-ig a Jobbik alelnöke is volt, a közösségi oldalon esett neki Vona Gábornak, hogy a Jobbik elnöke micsoda öngólt lőtt a választás előtt azzal, hogy elítélte Lázár videóját. Orbán Viktor miniszterelnök viszont megvédte Lázárt, azt mondta, hogy a videó pontos képet rajzolt az ottani állapotokról.
Mint ismert, a balliberális sajtóban elképesztő hisztéria kezdődött, amiért Lázár kimondta az igazságot, az ellenzéki lakájmédia a csillagokat is lehazudta az égről, mondván: Bécs a világ legbiztonságosabb városa, a migránsok pedig senkinek sem ártanak.
Ezután cáfolt rájuk az élet, ugyanis a liberális hiszti kellős közepén érkezett a hír: egy 23 éves afgán migráns, bizonyos Dzsafar S. egy háromtagú osztrák családot – a 67 éves apát, 56 éves feleségét és 17 éves lányukat –, valamint egy 20 éves csecsen férfit is megkéselt. Az afgán – aki a 2015-ös migránsválság idején érkezett Ausztriába, feltehetően Magyarországon keresztül – mindent bevallott. Az is kiderült, hogy a negyedik, csecsen áldozat a késelő drogos barátja volt. A migráns állítólag azért követte el tettét, mert „rossz volt a hangulata”. A Ripost szerint az afgán férfi korábban kivonta magát a menedékjogi eljárás alól, végül vállalta, hogy önként elhagyja az országot, de ez nem történt meg. Közben az is kiderült a nyomozás adataiból, hogy Dzsafar S. valószínűleg Magyarországon keresztül érkezett Ausztriába még 2015-ben. Legalábbis erre utal, hogy az osztrák-magyar határ osztrák oldalán regisztrálták. A támadás óta egy újabb késelés történt Bécsben: egyelőre ismeretlen okokból egy 32 éves algériai férfit szúrtak le brutálisan. Úgy tudni, a támadó szintén bevándorló hátterű volt.

Bár Vona és a balliberális média is úgy véli, hogy Bécsben minden szép és jó és erről így vélekednek a helyiek is, a Századvég Alapítvány Ausztriában készült közvélemény-kutatása szerint az osztrák lakosság többsége elutasítja a tömeges migrációt. Egyaránt tartanak kulturális identitásuk elvesztésétől és a közbiztonság romlásától. Összegzésükben azt is hangsúlyozzák, hogy a migrációs válság kezelésében az osztrákok többsége a kelet-közép-európai országokat egyértelműen sikeresebbnek tartja, mint Brüsszelt.

A felmérésből az is kiderül, hogy az osztrák társadalom jelentős többsége (85 százaléka) aggasztónak tartja az Ausztriát érintő illegális migrációt. Mindössze az osztrákok 13 százaléka nem aggódik emiatt. A megkérdezett osztrák lakosok több mint háromnegyede (76 százalék) tart attól, hogy a következő évtizedben tömegesen érkeznek migránsok Afrikából Európába. A válaszadók 21 százaléka nem tart ilyen mértékű bevándorlási hullámtól. A fentiekkel összefüggésben az osztrákok 74 százaléka a muszlimok növekvő számát is aggasztónak tartja Európában. Sokatmondó, hogy az osztrák lakosság 61 százaléka szerint a kelet-közép-európai országok jobban kezelik a migrációs válságot, mint ők.

A múlt hét pénteken egyébként Budapesten tárgyalt Ausztria és Magyarország belügyminisztere. Herbert Kickl dicsérte Magyarországot, szerinte hazánk „nagyon jó partner” a külső határok védelmében.


Vona autóján Allahu Akbar felirat díszelgett

Vona Gábor egy hatalmas „ALLAHU AKBAR” feliratú autóval furikázott Makón az elmúlt héten. A Szegedma hírportál Facebook-oldala vette videóra a jelenetet, amint Vona Gábor makói fórumáról jövet autójához közeledik, lassan elsétál a méretes arab felirat előtt, majd elhajt a kocsijával. A Lokál már korábban beszámolt arról, hogy Vona mennyire vonzódik az iszlám világhoz.

A politikus korábbi törökországi útja során Allah mellett is hitet tett, máskor az iszlámot az emberiség utolsó védőbástyájának nevezte, de az is kiderült, hogy egy isztambuli bazár falán lóg az arcképe. A legdöbbenetesebb eset mégis az lehetett, hogy 2010-ben Vona az ajkai jobbikosokkal ünnepelte az „arab–magyar barátság napját”, mindezt szeptember 11-én, a New York-i terrortámadás évfordulóján. Talán ezért sem lehet azon csodálkozni, hogy néhány hete egy jobbikos sajtótájékoztatón, melyen Vona is részt vett, váratlanul felcsendült a müezzin imára hívó éneke.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek