EUR: 315,87 Ft
CHF: 281,22 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Külföld

Al-Kaida tagokat bombázott le Amerika

Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnyának (AQIM) két tagjával a hétvégén Líbiában, egyikük a szélsőségesek magas rangú tisztségviselője volt – jelentette be a Pentagon szerdán.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának beszámolója szerint ez volt az első amerikai csapás az AQIM szélsőségesei ellen az észak-afrikai országban. A dróntámadást szombaton hajtották végre Ubari településén.


Az al-Kaida előzőleg elismerte, hogy támadás érte őket, de nem közölte annak célpontját.

A Pentagon szerdán ismertette: a két megölt terrorista egyike Músza Abu Davud volt, aki többek között kulcsfontosságú logisztikai és pénzügyi támogatást nyújtott a szélsőségeseknek, újoncokat képzett ki, s emellett fegyverekkel is segítette az AQIM-ot.

Az amerikai minisztérium közölte azt is, hogy a csapásról a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal is egyeztettek.

Az utóbbi két évben az amerikai csapatok az Iszlám Állam dzsihadista szervezet térnyerését igyekeztek feltartóztatni a Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt országban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Mivel a Jobbikkal karöltve támogatja az LMP Mirkóczki Ádám és Puzsér Róbert indulását is az őszi helyhatósági választásokon, akár az LMP kizárása is szóba jöhet a pártot magába foglaló EP-pártszövetségnél, az Európai Zöld Pártnál, mivel Philippe Lamberts frakció-szóvivő korábban úgy nyilatkozott: az LMP és a Jobbik szövetsége elfogadhatatlan.

 • Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

 • A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  Az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte a radikális palesztin szervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben, miután egy a palesztin területről kilőtt rakéta eltalált egy lakóházat Tel-Aviv térségében – jelentették a hadseregre hivatkozva a hírügynökségek.