EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,38 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb Baja

Állatmentők lettek Baja első hősei

A bajaiak és a térségben élők körében is egyre népszerűbb, látogatóinak, kedvelőinek száma folyamatosan emelkedik. Az Amve – vagyis „A mi városunk, a mi Bajánk” egy helyi, lokálpatrióta kezdeményezés, amely azt tűzte ki célul, hogy felhívja mindenki figyelmét Baja értékeire, hagyományaira, épített örökségére.

„Zegzugos kis utcáiban, öblös kapuboltjai alatt még ott bujkál a történelem, miközben szárnyait bontogatja a jövő. Ez a mi Bajánk!” – olvasható A mi városunk, a mi Bajánk – ismertebb nevén az Amve közösségi oldalán.


Az egyesület tagjai fontosnak tartják, hogy fényképekkel is bemutassák Baja várost. Forrás: amve.hu

Múlt év decemberében egy különleges kezdeményezéssel állt elő az Amve: Baja hősét keresték. A felhívásban az állt, hogy a sok sztár, a médiában ismert személyiség esetében rengeteg a műcsillogás, ők viszont szeretnének rátalálni azokra az emberekre, akik csendben, a feltűnést kerülve, önzetlenül munkálkodnak a közösségükért.

A kezdeményezés elérte célját. A bajaiak és a környékbeliek tucatjával ajánlották ismerőseiket a „Baja hőse” címre, és minden ember mellé jutott egy-egy szívmelengető történet, megható életút is.


Ralbovszki Valéria (balra) és Körmöczi Edina egy bajai rendezvényen, amely a felelős állattartásra hívta fel a figyelmet. Forrás: amve.hu

Az elismerést végül Ralbovszki Valéria és Körmöczi Edina érdemelte ki, így ők vehették át először a „Baja hőse” díjat. A facebookos megmérettetésen több mint ezer szavazattal győzött az állatmentéssel foglalkozó páros. – Az igazi hősök nem mi vagyunk, hanem az állatok, akik túlélik az emberi kegyetlenséget – mondták a díjazottak.

A “Baja hőse” cím mellé egy emléktárgy is járt, amely a Szentháromság teret jelképezi. Forrás: amve.hu

„Több mint húsz kutyát gondozunk, de megállapodtunk abban, hogy harminc állatnál többet nem tudunk vállalni. Mindketten rendelkezünk főállással, ezért próbáljuk észszerű keretek között végezni a kutyamentést. Magyarországon jelenleg 3 millió kutya vár gazdára. Ha a sok, kevésbé gondos vagy épp gondatlan gazdától elvesszük az ebet, visznek helyette másikat. Ha kell, hetente, havonta viszünk kutyatápot, segítünk azoknak, akik együttműködnek velünk, és megfelelő körülményeket teremtettek a kutyáiknak. Tehát szerintünk az a járható út, ha segítünk, megmutatjuk, hogyan kell megfelelően tartani az állatot. Sajnos sok olyan emberrel találkozunk, aki nem tudja, hogyan kell kutyát tartani, nekik próbálunk utat mutatni. Számtalan esetben találkozunk láncra vert vagy a hátsó kis udvarba bezárt állatokkal. Ilyenkor el kell magyaráznunk, hogy ez nem jó, a kutya ilyen körülmények között nem érzi jól magát” – mondták Baja hősei.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.