2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb Baja

Állatmentők lettek Baja első hősei

A bajaiak és a térségben élők körében is egyre népszerűbb, látogatóinak, kedvelőinek száma folyamatosan emelkedik. Az Amve – vagyis „A mi városunk, a mi Bajánk” egy helyi, lokálpatrióta kezdeményezés, amely azt tűzte ki célul, hogy felhívja mindenki figyelmét Baja értékeire, hagyományaira, épített örökségére.

„Zegzugos kis utcáiban, öblös kapuboltjai alatt még ott bujkál a történelem, miközben szárnyait bontogatja a jövő. Ez a mi Bajánk!” – olvasható A mi városunk, a mi Bajánk – ismertebb nevén az Amve közösségi oldalán.


Az egyesület tagjai fontosnak tartják, hogy fényképekkel is bemutassák Baja várost. Forrás: amve.hu

Múlt év decemberében egy különleges kezdeményezéssel állt elő az Amve: Baja hősét keresték. A felhívásban az állt, hogy a sok sztár, a médiában ismert személyiség esetében rengeteg a műcsillogás, ők viszont szeretnének rátalálni azokra az emberekre, akik csendben, a feltűnést kerülve, önzetlenül munkálkodnak a közösségükért.

A kezdeményezés elérte célját. A bajaiak és a környékbeliek tucatjával ajánlották ismerőseiket a „Baja hőse” címre, és minden ember mellé jutott egy-egy szívmelengető történet, megható életút is.


Ralbovszki Valéria (balra) és Körmöczi Edina egy bajai rendezvényen, amely a felelős állattartásra hívta fel a figyelmet. Forrás: amve.hu

Az elismerést végül Ralbovszki Valéria és Körmöczi Edina érdemelte ki, így ők vehették át először a „Baja hőse” díjat. A facebookos megmérettetésen több mint ezer szavazattal győzött az állatmentéssel foglalkozó páros. – Az igazi hősök nem mi vagyunk, hanem az állatok, akik túlélik az emberi kegyetlenséget – mondták a díjazottak.

A “Baja hőse” cím mellé egy emléktárgy is járt, amely a Szentháromság teret jelképezi. Forrás: amve.hu

„Több mint húsz kutyát gondozunk, de megállapodtunk abban, hogy harminc állatnál többet nem tudunk vállalni. Mindketten rendelkezünk főállással, ezért próbáljuk észszerű keretek között végezni a kutyamentést. Magyarországon jelenleg 3 millió kutya vár gazdára. Ha a sok, kevésbé gondos vagy épp gondatlan gazdától elvesszük az ebet, visznek helyette másikat. Ha kell, hetente, havonta viszünk kutyatápot, segítünk azoknak, akik együttműködnek velünk, és megfelelő körülményeket teremtettek a kutyáiknak. Tehát szerintünk az a járható út, ha segítünk, megmutatjuk, hogyan kell megfelelően tartani az állatot. Sajnos sok olyan emberrel találkozunk, aki nem tudja, hogyan kell kutyát tartani, nekik próbálunk utat mutatni. Számtalan esetben találkozunk láncra vert vagy a hátsó kis udvarba bezárt állatokkal. Ilyenkor el kell magyaráznunk, hogy ez nem jó, a kutya ilyen körülmények között nem érzi jól magát” – mondták Baja hősei.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.