EUR: 317,54 Ft
CHF: 280,06 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Békéscsaba

Ando György marad a Munkácsy Múzeum élén

A békéscsabai közgyűlés döntése értelmében Ando György lett ismét a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója. Már az elmúlt időszakban is számos változást tapasztalhattak az intézmény látogatói, de a régi-új igazgató megígérte, ez nem fog változni a jövőben sem!

A múzeum 2013-ban – 63 év után – került ismét városi fenntartásba, ami „korszakváltást”, egy új szemléletet és új stratégiát eredményezett a kiállítóhely életében. Ando György 2013 februárjától a Munkácsy Mihály Múzeum megbízott igazgatója, 2013. április 1-jétől pedig az intézmény igazgatója. Akkori mandátuma március 31-ig volt érvényes, ezért 2017 novemberében pályázatot írtak ki. A január 5-i határidőre csak egy pályázat érkezett, Ando Györgyé, amelyet természetesen szakértő bizottság bírált el. A kinevezéshez az igazgató minden hozzájárulást megkapott, így a következő öt évre is Ando György marad a múzeum vezetője.


Pályázatában legfontosabb céljának a Munkácsy Mihály Múzeum tudományos tevékenységének erősítését, látogatóbarát kiállítások szervezését, kiemelkedő városi, megyei rendezvények lebonyolítását, a múzeumpedagógiai kiadványok és tudományos munkák megjelentetésének folytatását, a raktárakban őrzött helyi jelentőségű régészeti tárgyi anyag állandó kiállításon való bemutatását, valamint a műtárgyvédelem biztonságtechnikai követelményeinek javítását nevezte. Továbbá a tervek között szerepel egy Munkácsy-szobor elhelyezése és egy új, idővonal-koncepciót követő állandó kiállítás kialakítása.

Fotó: Fekete Róbert
Már javában zajlanak a felújítási munkálatok, ezért jelenleg a múzeum sem látogatható.

 

Az egyik kiemelkedő, októberben kezdődött változás az az építkezés, amelyet már a csabaiak is észlelhetnek: pályázati forrásból elindulhattak a felújítási munkálatok. Összesen kétszázmillió forintból fejlesztik és korszerűsítik az intézményt. Egy nagy álom válik valóra, hiszen nemcsak­ összekötik a régi főépületet a Jankay–Kolozsváry–Tevan-gyűjtemény épületével, hanem ezáltal egy közösségi térrel is bővítik az intézményt, amely kiállítások rendezésére szintén alkalmas lesz.


A közelmúlt jelentős eseménye volt még például, hogy régóta várt felújításon esett át az intézmény honlapja is. Korszerűbb, praktikusabb megjelenést, a hordozható eszközökön is jobban olvasható elrendezést kapott az oldal, amely február 14-től, Valentin napjától vált elérhetővé a felhasználók számára. A korábbi verzió 2006 óta működött, tehát az akkor modernnek számító weblap valóban megérett már a felújításra.

A múzeum természetesen tudományos munkák megjelentetésével is foglalkozik, egyik legnagyobb sikere talán legújabb évkönyve, a Csabensis, amelynek már a második kiadása is hamarosan elfogy. A Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából, az „Ami csabai…” múzeumi sorozat részeként napvilágot látott könyvet elsőként 2017. december 18-án adták ki, azok a kötetek három nap alatt elfogytak, második körben február 12-én jelent meg. Erre nagyon büszke a múzeum igazgatója, mert soha ekkora érdeklődés nem övezte még egyik kiadványukat sem. Ezt az irányvonalat pedig mindenképpen szeretnék megtartani.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.