EUR: 314,27 Ft
CHF: 276,47 Ft
2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb Szeged

Aranyszínű iPhone-t és MacBook Prót vásárolt az egyetem

És CSAK aranyszínű lehet Steve Jobs kedvenc telefonja, de az Apple laptop is csaknem 400 ezret ér. Ezek személyes munkaeszközök – közölte az SZTE.

Még a rektorválasztás előtti, több mint egyéves a pályázati kiírás, de ez nem veszi el az ügy élét. A Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága 2017 januárjában indított egy közbeszerzést – írja az Átlátszó Oktatás. Egy darab iPhone 6S Gold 64GB-os, kártyafüggetlen mobiltelefont akartak vásárolni, amire a vonatkozó jogszabály szerint maximum 200 ezret költhettek el. Persze semmi különös nincs abban, hogy valakinek szolgálati telefonra van szüksége, de miért pont a piac egyik leginkább túlárazott modelljére? Ráadásul, ha esetleg a pályázóknak nem derült volna ki elsőre a közbeszerzés tárgyából, a felhívás következő sora nyomatékosítja:


Különösen drága informatikai eszközöket vásárolt munkatársai részére az egyetem (képeink illusztrációk)

Kérjük, hogy csak a kiírásban meghatározott aranyszínű készülékre szíveskedjen ajánlatot tenni, mert ettől eltérő színű termékre benyújtott ajánlatot nem fogadunk el!

Az egyetem először eléggé nyeglén válaszolt – a blog szerint. A sajtóirodája állítása szerint ugyanis a szín és az ár között nincsen semmiféle kapcsolat. A válasz annyira gúnyosra sikerült, hogy ide is másoljuk:


1) Egyetemi felsővezető számára vásároltuk, munkája ellátásához.

2) Feladatai ellátásához szükség van azokra a funkciókra, amelyeket csak egy ilyen kategóriájú készülék nyújt.

3) A készülék színe nincs kihatással az árra.

Az ilyen jellegű válaszokkal csak annyi baj van, hogy még több kérdést szülnek. Vajon milyen speciális funkciókra lehet szüksége egy hivatali dolgozónak, amire mondjuk egy olcsóbb, androidos készülék nem képes? Újabb kérdések és egy diszkrét, az infotörvény betartására emlékeztető e-mail után végül csak kiderült:

„A szín csupán a leendő felhasználó preferenciája volt, […] Ami viszont a funkcionalitást illeti, a felsővezető munkájának ellátásához szükség volt az iOS rendszerű kompatibilitáshoz.”

A telefont prof. dr. Nagy Katalin nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes számára vásárolták, és feltehetően azért volt szükség a közel kétszázezres készülékre, hogy a rektorhelyettes más Apple készülékéhez lehessen csatlakoztatni (ami egyébként egy androidos vagy Windows phone-os telefon esetében is lehetséges).

Nem ez volt az egyetlen kényeztetés, amit az adófizetők az SZTE dolgozói számára nyújtottak, ugyanis egy hónappal az arany iPhone előtt meghirdettek egy másik közbeszerzést is, amelynek keretében 393 600 forint + áfa áron vásároltak egy MacBook Pro laptopot Kasik László egyetemi adjunktus részére – számol be erről is a blog. Erre azért volt szükség, mert

„hároméves kutatás során olyan elemzőprogramokat használ és olyan bizalmas adatokkal dolgozik, mely programokat és az adatok védelmet – költséghatékonyan és a legoptimálisabb módon – ez a számítógép biztosít”.

Ugyan ezek az eszközök az egyetem dolgozóit szolgálják, de érdemes elgondolkodni azon, amit az SZTE egyik hallgatója nyilatkozott az Átlátszó Oktatásnak:

„Nekem a PhD négy éve alatt nem volt egyetemről kapott számítógépem, és a mostani hallgatóknak sincs. A vegyszergőzös laborba is a saját laptopjaikat hordják.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.