EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Belföld

Ausztriában 8000 megcsonkított nemi szervű nő él

Ausztriában 6-8 ezer, az Európai Unió területén 500 ezer körülmetéléssel megcsonkolt nő élhet. Minderről Karin Kneissl osztrák külügyminiszter beszélt egy interjúban. A barbár és primitív szokást, amelynek során megcsonkítják a nők nemi szervét, afrikai migránsok hozták be kontinensünkre. A sikertelen integráció újabb bizonyítéka, hogy a kőkorszaki módszert Európában is megtartják.

Saját országában 6-8 ezer körülmetéléssel megcsonkolt nőről és ennek az afrikai szokásnak a további európai terjedéséről beszélt a Kronen Zeitungban Karin Kneissl osztrák külügyminiszter, aki azt is elismerte, hogy a hazájába érkező menekültek számának emelkedésével ez az arány egyre magasabb Ausztriában. Egyes afrikai országokban – Dzsibutiban, Egyiptomban, Eritreában, Guineában, Maliban, Sierra Leonéban, Szomáliában és Szudánban a 15–49 éves korú körülmetélt lányok aránya 80–98 százalék – a nők szexuális kontrollálása érdekében kisgyermek- vagy pubertáskorban, gyakran kőkori eszközökkel, csonkolják a női nemi szervet, a helyi szokásoknak megfelelően eltérő mértékben. A barbár szokás európai ésszel felfoghatatlan: a „legenyhébb” esetekben csak a clitorist metszik ki, de egyes területeken csonkolják a szeméremajkakat, vagy a nyílást is bevarrják.


Fotó: Plan International

– Ezt a szokást a bevándorlók a letelepedésre választott országban is gyakorolják, ezért nem győzzük hangsúlyozni a már itt élőknek, hogy nálunk bűncselekménynek számít, ha megengedik, hogy ezt bárki megtegye a gyermekeikkel – közölte a Zeitunggal dr. Hilde Wolf, egy dél-bécsi női egészségügyi központ, a FEM vezetője, hozzátéve: a kőkorszaki eszközökkel elvégzett csonkítások miatt rendkívül gyakori, hogy fertőzésekkel jelentkeznek a betegek.

Karin Kneissl osztrák külügy- és integrációs miniszter Fotó: MTI

– Jelenleg mintegy 500 ezer megcsonkított nő él az Európai Unió területén, miközben világszerte 200 millió esett át ilyen beavatkozáson – állítja a szakember.


Magdalena Pabinger, a bécsi Rudolf Alapítvány Rekonstruktív Nőgyógyászati ​​Klinikájának igazgatóhelyettese arról is beszámolt, hogy az ilyen sérülésekkel hozzájuk forduló évi mintegy 20-40 beteg többnyire erős vérzéssel, bakteriális fertőzésekkel, vérmérgezéssel kerül hozzájuk, és elég gyakori az életveszélyes sérülés kialakulása. Ugyanakkor a főorvos szerint azoknak is komoly következményekkel kell számolniuk, akik szerencsésen megússzák fertőzés nélkül a genitáliák csonkolását, mert később azoknál is kialakulhatnak krónikus fertőzések, főként hólyagfertőzések, de meddőség és egyéb súlyos nőgyógyászati problémák is kialakulhatnak.

– A probléma olyannyira jelen van társadalmunkban, hogy a kormányzat egymillió euróval támogatja az ilyen brutális beavatkozáson átesett nők gyógykezelésének költségeit – jelentette ki Kneissl külügyi és integrációs miniszter.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.