EUR: 322,75 Ft
CHF: 282,75 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Külföld

Az al-Kaida jelentkezett a Burkina Fasó-i terrortámadások elkövetőjeként

Az al-Kaida terrorszervezet mali ága jelentkezett szombaton az előző napi, 16 halálos áldozatot követelő Burkina Fasó-i terrortámadások elkövetőjeként.

Az Alakhbar mauritániai hírügynökség idézte az al-Kaidához köthető a Dzsamaa Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín nevű szervezet közleményét, amely szerint az ougadoudou-i katonai főparancsnokság és a francia nagykövetség elleni támadásokat az emberei hajtották végre, válaszul arra, hogy nemrégiben a francia katonák megölték a szervezet egyik vezetőjét, Mohamed Hcen al-Ancarit.


A fegyveresek pénteken támadták meg katonai főparancsnokságot és a francia nagykövetséget. Először robbantottak a főparancsnokságának fővárosi épületénél, utána ostromolták meg Franciaország nagykövetségét is. A támadók hátizsákos, arcukat elfedő fegyveresek voltak.

A terrorcselekményben 16 ember halt meg, köztük nyolc támadó: négy szélsőségessel végeztek a parancsnokságon és ugyanannyival a francia nagykövetségen. Két dzsihadistát elfogtak.


Roch Kabore Burkina Fasó-i elnök szombaton tévébeszédében éberségre szólított, és arra kérte a lakosságot, hogy szorosan működjön együtt a hadsereggel, és szálljon szembe az ellenséges szélsőségesekkel.

Burkina Fasóban – más nyugat-afrikai országokhoz hasonlóan – dzsihadista terrorcsoportok már több véres akciót hajtottak végre, legutóbb tavaly augusztusban 18 emberrel végeztek egy török étteremben a fővárosban.

Franciaország 2013-ban beavatkozott Maliban, korábbi gyarmatán, hogy visszaszorítsa az iszlamista fegyvereseket, akik hatalmukba kerítették az ország északi sivatagos részét. Maliban jelenleg is mintegy négyezer francia katona vesz részt a terrorellenes hadműveletben, és kíméletlen hajtóvadászatot folytat a fegyveres csoportok vezetői ellen. A francia erők bevonulása óta azonban a dzsihadista szervezetek újraszerveződtek, és mélyen Mali középső részére is kiterjesztették terrorakciókat, a térséget használva ugródeszkaként a szomszédos Burkina Fasóban, Nigerben és más térségbeli országokban végrehajtandó akcióikhoz.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvan évvel ezelőtt “látták meg a napvilágot” egy képregény hasábjain a világhírűvé vált Hupikék törpikék, ebből az alkalomból kiállítást rendeztek Brüsszelben.

  • Ötszáz tonna illegális gyógyszert foglalt le az Interpol

    Ötszáz tonna illegális gyógyszert foglalt le az Interpol

    Ötszáz tonna, interneten árusított illegális gyógyszerészeti terméket – hamis rákgyógyszereket, fájdalomcsillapítókat és engedély nélküli fecskendőket – foglalt le 116 országban tartott összehangolt razziák során az Interpol – közölte a nemzetközi rendőrségi szervezet kedden.