EUR: 314,55 Ft
CHF: 277,71 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Aktuális

Az európaiak aggódnak a migránsok miatt

A Migrációkutató Intézet (MKI) igazgatója szerint a nemzetközi szervezeteket az irreguláris migráció közgazdasági összefüggéseivel kapcsolatban “hurráoptimista”, a szakmai megközelítést nélkülöző alapállás jellemzi.

Orbán Balázs kedden, a témában rendezett budapesti szakmai workshopon erre példaként hozta az ENSZ migrációs egyezménytervezetét, amely szerint – mondta – a migráció úgy ahogy van, jó dolog. Szerinte szakmai értelemben egy “nonszensz leegyszerűsítés”, hogy ez közgazdaságtani értelemben jó a kibocsátó, a tranzit- és a fogadó országoknak is.


Szólt arról is, az olaszországi választások eredménye arra példa, hogy az európai állampolgárok “józan többsége” komolyan aggódik a migráció és annak irreguláris, azaz szabályozatlan, ellenőrizetlen formája miatt.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának (NKE SVKK) igazgatója arról beszélt, hogy 2015 óta jelentősen csökkent az Európába érkező irreguláris migránsok száma: az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség hivatalos adatai szerint 2015-ben még 1,8 millió, 2016-ban 511 ezer és 2017-ben valamivel több mint 200 ezer irreguláris migráns érkezett Európába.


Bár Európa egészét érinti az irreguláris migráció, nincs egyenlően elosztva ez a gazdasági teher, a 2015-ös migrációs válság is leginkább 8-10 országot érintett – mondta.

Tálas Péter kitért arra is, hogy paradox módon azok az országok aggódnak leginkább a migráció miatt, amelyeket “konkrét formájában” nem is nagyon érintett. Erre példaként említette a Balti és a közép-kelet európai országokat. Ugyanakkor általában Európa társadalmai úgy tekintenek a migrációra mint 2015 óta állandósult problémára – tette hozzá.

Janik Szabolcs, az MKI kutatója elmondta, hogy az adatok szerint 2015-ben az Európába érkezettek 70 százaléka 18-64 év közötti, 72 százalékuk férfi volt. Ez az arány 2016-ban mindkét esetben 68 százalékra csökkent.

Ez elméletileg ígéretesnek tűnik, ugyanakkor árnyalja a képet, ha megvizsgáljuk az Európába érkezettek nyelvtudását és képzettségét – hívta fel a figyelmet, példaként hozva egy 2016-os németországi felmérést, amelyre hivatkozva azt mondta, hogy a migránsoknak átlagban sokkal alacsonyabb az általános képzettségi szintjük, mint a németeknek, és nem vagy alig beszélnek németül.

Hivatalos adatok szerint Németországban tavaly nyáron 50 százalék körüli volt a munkanélküliségi ráta a valamiféle nemzetközi védelemre jogosultak körében – mondta el Janik Szabolcs.

A kutató szerint egy kísérleti projekt zajlik Európában a legnagyobb befogadó tagállamokban, és az Európai Unió történetében még nem volt példa hasonló kihívásokra.

Az irreguláris migráció gazdaságtana – hoz vagy visz? című szakmai workshopot az MKI és a NKE SVKK szervezte.

Kapcsolódó Cikkek

 • A januári többletnél kisebb deficittel zárt februárban az államháztartás

  A januári többletnél kisebb deficittel zárt februárban az államháztartás

  Az államháztartás központi alrendszere az év első két hónapját 67,3 milliárd forintos többlettel zárta, miután februárban 177,2 milliárdos hiány keletkezett a januári 244,5 milliárd forintos többletet követően – erősítette meg az előzetes adatokat csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

 • A néppártiak változtattak a szavazáson, ahogy megtudták, a Fidesz ki akar lépni

  A néppártiak változtattak a szavazáson, ahogy megtudták, a Fidesz ki akar lépni

  Az utolsó pillanatban változtatták meg a néppárti képviselők, hogy miről szavazzanak szerdán – tudta meg az Origo. Az órákig húzódó ülés közben a német néppártiak megtudták, hogy Orbán Viktor zsebében már ott lapul az aláírt kilépő nyilatkozat. Az egyik pont, hogy miről szavazzanak, vállalhatatlan volt a Fidesz számára.

 • Megkéselt egy recepcióst Budapesten, majd Mexikóba menekült

  Megkéselt egy recepcióst Budapesten, majd Mexikóba menekült

  Vádat emeltek egy férfi ellen, aki egy XII. kerületi szállodában késsel életveszélyesen megsebesítette a recepcióst még 2001-ben; a vádlottat tavaly júniusban Mexikóban fogták el – közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.