EUR: 314,48 Ft
CHF: 278,30 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Külföld

Az Iszlám Állam egyik harcosát ítélték el Belgiumban

Terrorista tevékenység vádjával 30 év börtönre ítélték Arben Imishtit, az Iszlám Állam egyik belga állampolgárságú harcosát a belgiumi Mechelen városi bíróságán csütörtökön.

A La Libre Belgique című belga napilap tudósítása szerint az ügyészség vádja szerint az észak-belgiumi Antwerpen járás Schoten nevű településéről származó Arben Imishti szerepelt az Iszlám Állam egyik toborzó videójában. A szervezet mintegy 20 brit és amerikai túszának lefejezését bemutató propagandavideójában Imishti egy erős brit akcentussal angolul beszélő férfi mellett tűnt fel, akit később a sajtó Jihadi John (Dzsihád John) névre keresztelt el.


A fiatalember távollétében lefolytatott eljárás végén annak ellenére mondták ki az ítéletet, hogy a férfi családja azt bizonygatta, a vádlott korábban meghalt a szíriai harcokban.

A tájékoztatás szerint az ügyészség nem találta bizonyítottnak a halál hírét és nem fogadta el az Iszlám Államtól származó üzenetet sem, amelyben arról értesítik a családot, hogy fiuk “a paradicsomba távozott”.


Az ügyészség indoklásában az üzenetet “elégtelen információnak” minősítette az elhalálozás bizonyítására. Aláhúzták: számos esetben fordul elő, hogy a főként Szíria és Irak területén tevékenykedő terrorszervezethez csatlakozott belga harcosok halálhírük keltésével próbálnak eltűnni a hatóságok elől, majd illegálisan próbálnak visszatéri Belgiumba, hogy elkerüljék az igazságszolgáltatást.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek