EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Sport

Birkózó akadémia épül Csepelen az ifjú tehetségek számára

Négy és félmilliárd forintnyi kormányzati támogatással megvalósuló sportberuházás alapkövét tették le Csepelen. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia két szakaszban épül: a kivitelezés egy közel 4000 négyzetméteres multifunkciós sportcsarnokkal indul, majd  130 fős bentlakásos birkózó szakkollégium és képzési központ  építésével folytatódik.

A létesítmény más sportágaknak is otthont ad, ezen kívül kulturális és közösségi események helyszínéül is szolgálhat a jövőben. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia célja, hogy a multifunkciós sportcsarnok és a kapcsolódó szakkollégium bázisán a sportág hazai és nemzetközi szinten is elismert képzési, továbbképzési központjává váljon.
Az új létesítmény földszintjén a „Csepeli Birkózó Világ” kap helyet, három szőnyeges edzőcsarnokkal, öltözőkkel, szaunával, pihenőhelyiségekkel, mintegy 1653 négyzetméteren. Itt lelhet új otthonra a Csepeli Birkózó Club is. Az emeleten multifunkciós sportcsarnok lesz 1500 fős lelátóval, és 1749 négyzetméteres, nemzetközi birkózó versenyekre alkalmas három szőnyeggel, illetve felkészülésre alkalmas hat szőnyeggel. A galériaszintnek több funkciója is lesz: akadémiai iroda, leválasztható előadóterem, oktató-, konferencia-, rendezvénytér, klubterem, Kis-Dunára néző vendéglátó terasz létesül.
A csarnok a birkózás mellett más sportágak kiszolgálására is alkalmas lesz, így pl. tollaslabda, asztalitenisz, súlyemelés, tornasport, ökölvívás, kosárlabda, cselgáncs, vívás, tenisz, kézilabda, teremlabdarúgó versenyek lebonyolítására is lehetőséget kínál. A csarnok akár 1000 fős rendezvényeket is képes lesz befogadni, így konferenciák, komoly- és könnyűzenei hangversenyek helyszíne is lehet.
A beruházás 2. ütemében a Kozma István Birkózó Akadémia szerves részeként, annak szomszédságában 130 fős Birkózó Szakkollégium, Képzési Központ, Sport Rehabilitációs Központ és Vendégház épül majd fel Csepelen.
Az Akadémia Szakkollégiuma 14–23 éves kor között, több korosztályban bentlakásos kollégiumi elhelyezést biztosít majd sportolói számára, ahol a fiatalok felkarolása és tehetséggondozása mellett nevelésük, tanulásuk, mentális fejlesztésük és egészséges táplálkozásuk is kiemelt figyelmet kap majd.


A beruházás csepeli helyszínén lezajlott alapkőletételi eseményen Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke hangsúlyozta: „A magyarok adóforintjaiból befolyt közpénzt nem migránsokra, hanem a magyar gyerekekre, köztük a körünkben jelen lévő birkózópalántákra kell költenünk. Ehhez minden nap és minden körülmények között össze kell fognunk, és meg kell védenünk a magyar birkózás érdekeit is. Mi itt, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián a saját jövőnket akarjuk építeni!”
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédében aláhúzta: „Meggyőződésem, hogy a négy és félmilliárd forint kormányzati támogatással megvalósuló beruházás eredménye egy minden igényt kielégítő modern létesítmény lesz. A sportághoz méltó központi birkózó akadémia a magyar birkózó társadalom régi álmát váltja majd valóra. A beruházással új időszámítás kezdődik a hazai birkózás történetében.”

Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Az Akadémia a kiemelkedő tehetségű versenyzők számára olyan nemzetközi szintű edzési-, oktatási- és lakókörnyezetet fog biztosítani, ahol a magas szintű szakmai képzés eredményeként új bajnokok születhetnek, akik nemcsak sikeresek, de példaképként is állíthatók a jövő ifjú sportolói elé.”


Lőrincz Viktor Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki bronzérmes, olimpiai 5. helyezett magyar birkózó – Szilvássy Erik U23-as világ- és Európa-bajnok birkózóval együtt az Akadémia „arca” -, beszédében kiemelte: „Az akadémiának olyan magyar sikersportág hagyományaihoz kell méltónak lennie, amely a hazai olimpiai örökranglistán a negyedik  helyen áll 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzéremmel, valamint további értékes helyezésekkel.”

Kapcsolódó Cikkek