2018. november 18., vasárnap
Jenő

Külföld

Biztató a székház elleni támadás feltételezett elkövetőinek elfogása

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerdán Ungváron kiadott nyilatkozatában biztatónak nevezi a székháza elleni támadás feltételezett elkövetőinek elfogását, egyúttal üdvözli, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fokozni kívánja jelenlétét Kárpátalján.

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint “a KMKSZ biztatónak tartja, hogy az ukrán rendvédelmi szerveknek sikerült kézre keríteni és előállítani a szövetségünk székháza ellen február 27-én véghezvitt merénylet feltételezett elkövetőit.” A magyar szervezet, tekintettel a cselekedet társadalmi súlyosságára, azt kéri, hogy az előállított személyeket helyezzék előzetes letartóztatásba. “Úgy véljük, hogy a gyanúsítottak óvadék ellenében történő szabadlábra helyezése nem szolgálná az ügy felgöngyölítését, s kérjük, hogy az igazságszolgáltatási szervek a törvénynek megfelelően, az eset társadalmi súlyosságának figyelembevételével járjanak el az ügyben” – áll a közleményben.


A KMKSZ egyúttal üdvözli az EBESZ nyugat-ukrajnai missziójának a felvetését, amely szerint – eleget téve a szövetség többszöri kérésének – Kárpátalján fokozottabb jelenlétet kíván biztosítani, ami a magyar szervezet szerint az elmúlt időszak eseményeinek fényében szükséges és indokolt.

Ungváron a városi-járási bíróság kedden – még a KMKSZ nyilatkozatának közzététele előtt – 60 napra előzetes letartóztatásba helyezte a szövetség székháza elleni támadás két feltételezett – az ukrán rendőrség munkatársai által vasárnap őrizetbe vett – elkövetőjét, egy 43 éves és egy 55 éves kropivnickiji illetőségű férfit, kizárva az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésük lehetőségét. Ellenük – összevont ügyként – idegen vagyontárgy szándékos megsemmisítése és megrongálása, valamint előre megfontolt szándékból csoportosan elkövetett terrorcselekmény címén folyik eljárás. A jelzett bűncselekményekért 7-től 12 évig terjedhető szabadságvesztés szabható ki.


A bűnügy harmadik szereplőjét, egy cserkaszi lakost, aki autójával Kárpátaljára szállította a két feltételezett elkövetőt, a rendőrség nyomozói kihallgatták, lakását átkutatták, Mitsubishi L200 márkájú gépkocsiját lefoglalták. Az illetőt szerdára beidézték a Kárpátalja megyei rendőrség nyomozati osztályára.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek