EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Extra

Brigitte Bardot: Ne kényszerítsék ránk a szokásaikat

Brigitte Bardot nyíltan vállalja véleményét: nem kér a migránsokból. Az egykori szexszimbólum félti hazáját, Franciaországot és kultúráját az iszlám szélsőségesektől.

Profimedia, MAXPPP

Brigitte Bardot, az ötvenes–hatvanas évek francia filmsztárja ugyan 1973-ban visszavonult a filmezéstől, a közügyekkel kapcsolatban azonban egyre többször szólal meg, nemrég épp a migránskérdésről fejtette ki véleményét. Tavaly a Les Valeurs Actuelles-nek nyilatkozott, ma pedig a francia közösségi oldalakon idézik egyre többet a gondolatait. A színésznő több ízben kifejtette, hogy nem szeretne hazájában több iszlamistát látni, és nem szeretné, ha elvennék otthona kultúráját. Bardot attól tart, hogy Franciaország elbukik, és az ország hagyományos értékei eltűnnek. – Nem azért harcoltam Algéria franciák általi elfoglalása ellen, hogy most Franciaországot elfoglalják az algériaiak – mondta. Szerinte nagy gond van Brüsszellel is – arról beszélt, hogy Franciaországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból.
– Nem akarok több iszlamistát látni. Egész Franciaország tele van burkában járó nőkkel, ez elfogadhatatlan. Úgy viselkednek a saját hazájukban, ahogy akarnak, de ne kényszerítsék ránk a szokásaikat. Én is tiszteletben tartom az ő kultúrájukat, ők is tartsák tiszteletben a miénket. Egy régmúlt világ diszkriminációját akarják ránk erőltetni. Én nem bántom a másik ország kultúráját, szokásait vagy identitását, de az enyémet se bántsa senki – mondta a 83 éves színésznő.
Bardot szerint az iszlám szélsőségesek „lényegében mindenhol” jelen vannak az országban, és azt látja, hogy van mitől tartani. – Úgy nőttem fel, hogy tisztelem, szeretem a hazámat, és amikor azt látom, hogy mivé vált mostanság, nagyon elkeseredem. Amikor látom, hogy mit tettek egy olyan országgal, amelynek a szellemi gazdagsága, a nyelve, az irodalma, az építészete, a divatja, az eleganciája az egész világon mérvadó, még jobban elkeseredem. Ahogy nagyapám tanította, vannak dolgok, amiket büszke emberként nem szabad lenyelni! – mondta.


Brigitte Bardot, 1970-ben Profimedia, Everett

A színésznő mellett nemrég 100 francia vezető értelmiségi, tudós, író, filozófus és művész is kiáltványt tett közzé a Le Figaróban. Szerintük ugyanis a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem magát az évszázados francia demokráciát is. Az erőszakos iszlám megállításáról szóló írás fontos gondolata, hogy az iszlám gyűlöli a demokratikus szuverenitást, vagyis a szabadságot, és megalázva érzi magát, ha nem uralkodhat más vallás felett. Ez pedig természetesen összeegyeztethetetlen mind a francia állam világi felfogásával, mind az általános vallásszabadsággal. Felmerül a kérdés, hogy mit csináljanak azok a muszlim nők, akik nem szeretnének fejkendőt viselni, be akarnak illeszkedni a befogadó ország kultúrájába, vagy a nem hívő arab emberek, akiket szintén terrorizálni akarnak.
A kiáltvány különleges súlyát az adja, hogy a francia értelmiség legismertebb vezetői írták alá. Többek között Pascal Bruckner író, akinek Keserű méz című regényéből Polanski rendezett filmet Hugh Grant és Kristin Scott Thomas főszereplésével. De nevét adta a kiáltványhoz Luc Ferry, aki Jacques Chirac második elnöksége idején oktatási miniszter is volt, Georges Bensoussan történész, Elisabeth Lévy újságíró és Bernard Kouchner, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet egyik megalakítója, többszörös szocialista miniszter, később a konzervatív Sarkozy külügyminisztere, aki korábban a muszlim- és migránskérdésben sosem szólalt fel ilyen egyértelműen.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek

  • Balázs Andi: Féltem az egészségemet

    Balázs Andi: Féltem az egészségemet

    Balázs Andi és párja, Gábor összesen 30 kilót fogyott az elmúlt hónapokban. A színésznő a Lokálnak elárulta azért kezdett diétába, mert érezte, hogy a színpadon egyre nehezebben mozog és túl a negyvenen az egészségét is félti.

  • Pintér Tibor fülig szerelmes

    Pintér Tibor fülig szerelmes

    Pintér Tibor felvállalta új kapcsolatát. A színész kollégájába, a 24 éves Jeniferbe szeretett bele, a Jimmy-musical előadásai alatt, ahol szerelmespárt alakítanak.