2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Belföld

Brüsszel hibája a brexit

Mindent elkövet Boris Johnson az angliai magyarok jogainak védelmében, és azzal az állásponttal is egyetért, hogy a migráció kezelését meg kell hagyni nemzeti hatáskörben – hangsúlyozta Nagy-Britannia külügyminisztere Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján pénteken.

Rendkívül oldott, baráti hangulatú sajtótájékoztatón számolt be Szijjártó Péter magyar és Boris Johnson brit külügyminiszter a kettejük között folytatott tanácskozás részleteiről péntek reggel.


Szijjártó Péter és Boris Johnson (b-j) már a kora reggeli margitszigeti futásukon folytattak megbeszéléseket Fotó: Ripost

– Nagy-Britannia Magyarország legfontosabb szövetségese Európában, és az ország 11. legfontosabb kereskedelmi partnere. Óriási baj, hogy elhagyják az Európai Uniót, nagyon sajnáljuk, de elfogadjuk a brit emberek döntését. A brexit Brüsszel kudarca, amiért nem hallotta meg a britek hangját, így az unió elveszíti azt a tagországát, amelynek gazdasági teljesítménye tette ki a közösség gazdasági teljesítményének hetedét – hangsúlyozta pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A két külügyér már csütörtök este találkozott, amikor is Johnson együtt vacsorázott a Szijjártó Péterrel és családjával a külügyminiszter otthonában, majd a tárcavezetők már kora reggel – egy közös margitszigeti futás során – újra megkezdték az egyeztetést. A hajnali futásnál Johnson azt a Puskás-mezt viselte, amelyet Szijjártótól kapott ajándékba, ő pedig a tavalyi London Maraton hivatalos pólójával lepte meg magyar barátját.


Fotó: Facebook

– Boris Johnsonnal jó barátok vagyunk, úgyhogy tegnap este nálunk vacsorázott otthon, Dunakeszin. Jó fej volt a srácokkal, ők is nagyon megkedvelték. Mivel tavaly éppen a Budapest Maraton napjára szervezett programot Londonba a közép-európai külügyminisztereknek, ezért akkor nem tudtam indulni a versenyen, úgyhogy tegnap „fájdalomdíjként” a tavalyi London Maraton hivatalos pólóját hozta nekem ajándékba. Én egy Puskás-mezt adtam neki, amit a reggeli futáshoz fel is vett. A ma reggeli 15 kilométeres edzésem utolsó 5 kilométerére csatlakozott be, úgyhogy egy jó fél órát futottunk együtt a havas szélben – mesélte Szijjártó a Ripostnak. A futásról Boris Johnson is osztott meg képeket saját Facebook-oldalán, kiemelve, hogy hazája és Magyarország kapcsolata ugyanolyan erős, mint eddig. A másnapi hivatalos sajtótájékoztató is az ennek megfelelő hangulatban zajlott.

Kifejezetten baráti a két külügyminiszter viszonya Fotó: Cser Dániel

– A két ország további kapcsolatának alakítása során négy szempontra hívtam fel Boris barátom figyelmét – mondta Szijjártó Péter. – Magyarország azt szorgalmazza, hogy Nagy-Britannia kilépése az unióból ne „soft” vagy „hard” (puha vagy kemény) brexit legyen, hanem „fair”. Ugyanakkor országaink belbiztonsági együttműködését a továbbiakban is kiemelten kezeljük, a terrorizmus elleni harcban szükségünk van Nagy-Britannia terrorelhárító és titkosszolgálati kapacitására. Számítunk arra is, hogy a szigetország támogatja azon törekvéseinket, hogy az ENSZ migrációs politikáját megfelelő irányba lehessen állítani. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk, hogy az Egyesült Királyságban élő, dolgozó magyarok jogai ne csorbuljanak a kilépés után sem – részletezte a magyar külügyminiszter.

– Rendkívül örülök, hogy 25 év után újra itt lehetek ebben a gyönyörű városban, és biztosíthatom önöket, hogy Nagy-Britannia mindent megtesz, hogy a brexit után biztosítsa annak a 250 ezer magyarnak a jogait, akiknek a gazdasági teljesítménye hozzájárul a brit gazdaság fejlődéséhez. Theresa May miniszterelnök asszony is támogatásáról biztosított ebben, aki többször hangsúlyozta, hogy ha elhagyjuk is EU-t, nem hagyjuk el Európát, és különösen nem hagyjuk el magyar barátainkat – szögezte le Boris Johnson, aki azt is hangsúlyozta: egyetért a magyar állásponttal, amely szerint meg kell hagyni a nemzeti kormányok hatáskörében a migráció kezelésének kérdését az EU-ban. Azt is nagyon fontosnak tartja, hogy különbséget kell tenni menekültek és gazdasági migránsok között.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek