2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb XXII.kerület

Budafokon van Budapest bornegyede!

Európában egyedülálló pincerendszer várja a látogatókat Budafokon minden hónap első szombatján. A Budafoki Pincejárat a jó borok mellett helyi és nemzetiségi kulturális programkínálattal, gasztronómiai élményekkel várja a látogatókat Budapest bornegyedébe, amely egyben tökéletes randihelyszín is minden korosztály számára.

– És hogy miért is nevezhetjük Budafok-Tétényt Budapest bornegyedének? – tette fel a kérdést Karsay Ferenc az idei első pincejáraton a Seybold–Garab Pincében. – Közel 100 kilométer hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerével az Osztrák–Magyar Monarchia borkereskedelmi központja volt. Minden hazai bortermelő vidék borát palackozzák itt.


 

A „Szőlő és bor városa” nemzetközi címnek is tulajdonosa kerületünk, ahol az ország első borászati szakközépiskolája is megtalálható. Budafok-Tétény polgármestere hozzátette, a 2017 májusában indult Budafoki Pincejárat program nagy népszerűségnek örvend mind a helyi lakosság, mind a turisták körében, ezért nem volt kérdés, hogy 2018-ban is folytatják.

– Nem véletlen, hogy Krúdy hőse, Szindbád Óbuda és a Tabán mellett a budafoki Duna-partra járt gasztronómiai élvezeteinek hódolni.


Idén a Budafoki Pincejárat buszai már félóránként közlekednek. A Blaha Lujza téri parkolóból indulnak, hogy az egyes helyszínek Budapest belvárosából is könnyen megközelíthetők legyenek.

A pincészetek mellett négy étterem is csatlakozott a programhoz, tavasztól pedig a fővárosban ugyancsak egyedülálló Barlanglakás Emlékmúzeumot is lehet majd látogatni. Bemutatkoznak az itt élő sváb, bolgár, görög, roma nemzetiségek, és a Budafoki Dohnányi Zenekar zenészei szintén fellépnek a pincékben.

– Úgy gondoljuk, a budafoki pincevilág tökéletes ismerkedési és randihelyszín, közel a belvároshoz, ezért arra számítunk, hogy mind a párkeresők, mind a párok felfedezik maguknak – emelte ki Deutsch Anita, a projekt művészeti vezetője.

A családjával Budafokon élő Németh Zsolt országgyűlési képviselő kiemelte, hogy számos, a kerületet a belvárossal összekötő fejlesztés indult el.

– A vasútfelújítás már megkezdődött, de a hajókikötőjét is régóta tervezzük. Budafok-Tétényben még érintetlen Duna-part van, amelyet meg kell nyitni a pihenni, kikapcsolódni vágyó közönség előtt. A vasút korszerűsítésével és a romantikus hajózással Budafok közelebb kerül a belvároshoz, Budapest bornegyede elérhetőbb lesz.

Németh Zsolt megjegyezte, olyan turisztikai attrakció készül Budafokon a Kárpát-medencei borközponttal, amely az egész Kárpát-medence hagyományos borászatát mutathatja be. A kormány is támogatta a II. Kárpát-medencei Borszerződés aláírását, ez a kárpát-medencei borászok együttműködése előtt is új perspektívákat nyit meg.

– Szeretnénk, ha Budapest felfedezné, hogy van egy bornegyede, örülnénk, ha a szakma, az itt élők és a turisták is tudatosítanák, hogy a budafoki pincék a jó borok, a gasztronómiai ínyencségek, a nemzetiségi hagyományok és a kultúra tökéletes találkozóhelyeként várják a családokat, baráti társaságokat.

Márciustól decemberig minden hónap első szombatján 13.30-tól este 20.30-ig félóránként indulnak a buszok a Blaha Lujza téri parkolóból a budafoki pincevilágba. A belvárosban a Ferenciek terén és a Szent Gellért térnél is fel lehet szállni. A napijegy ára online 1000 forint, a buszon 1200 forint, ami korlátlan számú utazásra jogosít a belváros és a budafoki pincevilág között közlekedő körjáraton, valamint kedvezményes belépést biztosít az egyes helyszínekre. A kedvezményeket a kerületi lakosok idén is igénybe vehetik. További információ a programokról és a menetrendről: www.pincejarat.hu.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.