EUR: 315,87 Ft
CHF: 281,22 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Külföld

Büdösnek hívhatja saját városát egy amerikai férfi

Bátran nevezheti büdösnek saját városát egy amerikai férfi, ezért nem lehet perrel fenyegetni – mondta ki csütörtökön egy iowai bíróság.

A testület kártérítést is megítélt a férfinak.


Az ügy arra vezethető vissza, hogy Sibley városának vezetése perrel fenyegette meg Josh Harmst, mert egy honlapon azt írta, hogy a városnak avas kutyaeledelszaga van. A településre települt ugyanis 2013-ban egy olyan cég, amely sertésvérből állít elő fehérjében gazdag állateledel-kiegészítőt. Harms 2015-ben indított tiltakozó weblapot a gyár szaga miatt, mire a város jogásza levélben szólította fel, hogy hagyjon fel a tiltakozással, mert ezzel árt a helyi közösségnek, és perrel fenyegette meg.

A szövetségi bíróság viszont csütörtökön úgy döntött, hogy a város ezt nem teheti meg, a bűz miatti panaszkodást védi a szólásszabadság joga. Sibley vezetését végleg eltiltották a perrel fenyegetőzéstől, emellett több mint 26 ezer dollár (mintegy 6,6 millió forint) perköltséget és kártérítést kell fizetniük. Emellett a városnak írásban bocsánatot kell kérnie a férfitől, a városházán dolgozókat pedig tanfolyamra kell küldeni a szólásszabadság témakörében.


“Érthető, ha valaki nem ért egyet valamivel, amit írtam, de perrel fenyegetni a szerzőt a kormány képviseletében, az cenzúra. Sérti az alkotmány első módosítását és a szólásszabadságot” – hangsúlyozta a 28 éves Harms.

Josh Harms jelenlegi weblapjának címe, hogy “Should you move to Sibley, Iowa?” (Érdemes az iowai Sibleybe költöznie?), de tudatta, hogy már megvette a sibleystinks.com (sibleybűzlik.com) webcímet, de még nem döntötte el, hogy élesíti-e azon a címen az oldalt.

Sibley csaknem 400 kilométerre fekszik Des Moines-tól, Iowa fővárosától, és körülbelül 2600-an lakják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Mivel a Jobbikkal karöltve támogatja az LMP Mirkóczki Ádám és Puzsér Róbert indulását is az őszi helyhatósági választásokon, akár az LMP kizárása is szóba jöhet a pártot magába foglaló EP-pártszövetségnél, az Európai Zöld Pártnál, mivel Philippe Lamberts frakció-szóvivő korábban úgy nyilatkozott: az LMP és a Jobbik szövetsége elfogadhatatlan.

 • Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

 • A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  Az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte a radikális palesztin szervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben, miután egy a palesztin területről kilőtt rakéta eltalált egy lakóházat Tel-Aviv térségében – jelentették a hadseregre hivatkozva a hírügynökségek.