2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Szombathely

Burkolatcsere, lámpás kereszteződés, teljes körgyűrű

Több mint 700 millió forintból újul meg a Rohonci út, az újperinti Erkel és Külső-Pozsonyi út, valamint a Söptei úti körforgalom. A Rohonci út–Bartók Béla körút kereszteződésében lámpás csomópontot alakítanak ki, és tervben van a teljes körgyűrű kiépítése is – jelentette be sajtótájékoztatón Hende Csaba országgyűlési képviselő és Horváth László, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója.

Első osztályú, kétrétegű, 12 centiméter vastag burkolatot kap a város egyik legforgalmasabb pontja, a Rohonci út Deák Ferenc utcától a Perint-híd végéig tartó szakasza. Ilyen aszfalt kerül a Söptei úti körforgalomba is, az újperinti Erkel és Külső-Pozsonyi utakat pedig 5–10 centiméteres új burkolattal látják el. Szükség esetén kicserélik a szegélyeket, táblákat, és újrafestik a burkolatjeleket is. Régóta húzódó problémák oldódnak meg ezzel: a Rohonci utat a korábbi években többször javították már a közút szakemberei, ennek ellenére a burkolata sok helyen kritikus állapotban van.  Újperinten az egykori víz- és csatornabekötések süllyedése miatt sok a panasz az ott lakók részéről: az átvágásokon jelentős a teherforgalom zaja.


Hende Csaba és Horváth László a helyszínen tartott sajtótájékoztatót Fotó: facebook

–  A beruházás 650 millió forintos hazai és további 70 milliós uniós forrásból valósul meg. A munkálatok a tervek szerint néhány hónapon belül megkezdődnek és még az idén befejeződnek. A Rohonci út rendbetételét csatornarekonstrukció is megelőzi majd – mondta Horváth László, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója. Hozzátette: országosan több mint 150 milliárd forintot fordítanak útfelújításokra hazai és uniós forrásokból. Vas megyében 15 útszakasz került bele a programba.

Így nézne ki a tervezett körgyűrű Fotó: facebook

– A város uniós forrásból teljesen megújítja a Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződését – jelentette be Hende Csaba országgyűlési képviselő. Az Országgyűlés alelnöke hozzátette: a korábbi tervekkel ellentétben a szakértők véleményével teljesen összhangban nem körforgalmat alakítanak ki, hanem „menekülősávok” kiépítésével egy korszerűbb lámpás kereszteződést hoznak létre. Így a megnövekedett forgalom gyorsabban, gördülékenyebben haladhatna át a kereszteződésen. Hende Csaba szólt arról is, hogy a teljes, Szombathelyt elkerülő körgyűrű megépítése tehermentesíthetné a városi utakat. A tervek szerint a Csorna felől érkező 86-os úton a 87-es út kereszteződésétől a gencsapáti nagy körforgalomig vezetne az egyik elkerülő út, a másik pedig a séi körforgalomtól a Körmend, Szentgotthárd felé vezető 86-os útig tartana. –  A szakemberek szerint ehhez 14 milliárd forintra lenne szükség. Ha megválasztanak, ezért a nagy célért fogok küzdeni, dolgozni! – fogalmazott Hende Csaba.


Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.