EUR: 333,68 Ft
CHF: 303,46 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb XVI.kerület

Civilek tiltakoztak a migránsközpont ellen

Közös fellépésre késztette a civil szervezeteket az a veszély, hogy a Kertvárosban migránsközpont alakulhat. Összesen 13 egyesület emelte fel a szavát az Ikarus Ipari Parkba tervezett központ ellen, vagyis hogy a létesítmény területén bevándorlókat szállásoljanak el vagy migrációirányító irodák létesüljenek.

A civilek helyszíni tiltakozásának alapja, hogy a közelmúltban megjelent újságcikkek szerint az Ikarus területére olyan szervezetek költöznének, amelyek bevándorlásszervező tevékenységet végeznének, illetve illegális migránsok elszállásolására alkalmas központot alakítanának ki. A sajtóhír nem alaptalan, hiszen az Ikarus tulajdonosa jelentős adósságot halmozott fel, így indokolt, hogy szabadulna a területtől.


A közelmúltban megjelent újságcikkek szerint az Ikarus területén illegális migránsok elszállásolására alkalmas központot alakítanának ki (Fotó:pestisracok.hu)

Eközben pedig az amerikai milliárdos spekuláns, Soros György migrációt segítő szervezetei migrációirányító irodák és migránsbefogadó állomások kialakítását kezdték szervezni – arra számítva, hogy az EU idővel rákényszeríti Magyarországra is a migránskvótát.
– Nem hagyhatjuk, hogy a békés Kertvárosból bárki migránsközpontot csináljon – mondta R. Törley Mária, a lokálpatrióta Kertvárosunk Értékeiért Egyesület elnöke. – Rómában élő ismerőseimtől hallom, hogy az olasz fővárosban több helyen nem mernek az emberek sötétedés után kimenni azokra a területekre, amelyek a bevándorlók központjai lettek. Ezért kértük Kovács Péter polgármestert és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőt, hogy mindent tegyenek meg a migránsközpont megnyitása ellen.

Szatmáry Kristóf bemutatta: a menekültválság miatt az Ikaruséhoz hasonló ipari csarnokokat korábban már alakítottak át Németországban és Ausztriában a menekültek elszállásolására

Kovács Péter a helyszínen emlékeztetett rá, hogy a képviselő-testület három héttel ezelőtt már tiltakozást fogadott el a betelepítés ellen. Igaz, akkor ez csak a Fidesz képviselőinek kiállása miatt történhetett meg, baloldali társaik ugyanis nem szavaztak, illetve többségük ki is vonult az ülésről.
– A legaggasztóbb, hogy a sajtóban megjelent híreket egyetlen érintett sem cáfolja – mondta  a helyszínen  Szatmáry Kristóf. – Pedig Kovács Péter úrral levelet küldtünk az Ikarus külföldi tulajdonosához is az ügy tisztázása érdekében, de választ nem kaptam – magyarázta a parlamenti képviselő, aki nemzetközi példákkal is szemléltette: nem alaptalan a kertvárosiak aggodalma. A bemutatott felvételek szerint ugyanis a menekültválság miatt az Ikaruséhoz hasonló ipari csarnokokat korábban már alakítottak át Németországban és Ausztriában a menekültek elszállásolására – a helyiek tiltakozása ellenére. Szatmáry Kristóf azt is megemlítette: azért is megérti a polgárok félelmeit, mert a szomszédos kerületben, Zugló-Alsórákoson már muszlim központ is működik, így a terület elhelyezkedése is ideális lehet a betelepülőknek. A megoldás érdekében ezért a képviselő a polgármesterrel a kormány támogatását kéri azért, hogy az állam szerezze meg a területet, s ezzel biztosítsa, hogy semmiféle migránstelep nem épül a jövőben sem a Kertvárosban.


Provokálták a tüntetőket

Az eseményen megjelent Vajda Zoltán, az Együtt képviselőjelöltje is, aki azzal híresült el, hogy 2016-ban, a migrációs válság közepén éppen ő érdeklődött Kovács Pétertől arról, hány embert lehetne az Ikarus-ingatlanra költöztetni. Vajda Zoltán a helyszínen megpróbálta megzavarni a szónokokat, majd az a megállapodás született, hogy ő is felszólalhat, ha kivárja a sorát. Időközben azonban az Együtt jelöltje dulakodni kezdett a kiérkező civil tüntetőkkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.