EUR: 322,00 Ft
CHF: 281,43 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Ózd

Csökkenő önkormányzati bevételek

A város gazdálkodása nem javult, csak a marketingje – hangoztatta a február 22-i képviselő-testületi ülésen Vitális István képviselő. A költségvetés tárgyalásánál kiderült, hogy bár a beterjesztést most a többséggel elfogadtatják, de április után hat területen kell takarékossági intézkedéseket meghozni.

A sarokszámok szerint 3 milliárd 762 millió 379 ezer forint bevétellel szemben 3 milliárd 863 millió 379 ezer forint kiadással és 101 millió forint hiánnyal számoltak a költségvetés összeállításakor az önkormányzat vezetői. Ezenkívül van még a kasszában 724 millió forint szabad forrás, csakhogy 166 millióval csökken a bevétel.


Vitális képviselő kifogásolta az elosztást és megkérdezte: miért kap a korábbi 50 millió forinttal szemben 70 milliót az ÓVTV, vagy miért duplázódott meg a tömegközlekedésre adott pénzösszeg, holott javulás nem tapasztalható a két területen. Csökkent 15 millióval az élő sportra fordított támogatás 2014 számaihoz képest, miközben sportra és kultúrára 20 millióval többet adtak, ami nem érzékelhető. Felhívta a figyelmet a pályázatokra, majd Kazincbarcikát hozta fel példaként, ahol komoly fejlesztések történnek pályázati pénzekből, ami Ózdra nem jellemző. Ezért megkérdőjelezte a jobbikos vezetés lobbierejét. Hiányolta Farkas P. Barnabás alpolgármestert a költségvetés tárgyalásáról, hiszen ilyenre nem emlékszik, hogy városvezető a korábbi években ezen a napon ne legyen ott a testületi ülésen.

Almási Csaba (balra) szerint hat területen kell karcsúsítani a kiadásokat

Janiczak Dávid „sportos” válaszában a tao-pénzekről beszélt és külön megemlítette az ÓAM-ÓKC-t, amelynek azon keresztül háromszorosára nőtt a költségvetése.


Obbány Csaba (KDNP) rákérdezett az évi 40 millió forint, családalapításra és tanulók ösztönzésére megszavazott összeg hasznára, majd a választókerületében lévő Kovács-Hagyó és Bánszállási út járhatatlanságára hívta fel a figyelmet, amit három éve hangoztat. Tudakozódott a város óvodáinak költségvetésében végrehajtott 26,5 millió forint elvonásról is, amire érdemi választ nem kapott.

A polgármester hosszú idő után végül elárulta, Farkas alpolgármester szabadságon van. Fürjes Pál (Fidesz) ezzel kapcsolatban megkérdőjelezte, hogy az utóbbi hetekben az érintett milyen munkát végzett Ózdért, mikor a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjeként különböző településeken tűnik fel. Ezért kikérte az alpolgármester jelenléti ívét, hogy ellenőrizhesse, nem munkaidőben kampányolt-e idáig a városon kívül.

A városházán máris előrevetítették a költségvetés módosítását

Buktatók

Tóth Pál képviselő hiányolta a költségvetésből a jövő tervezését, amire Almási Csaba adott választ. A jegyző elmondta, foglalkozni kell a kérdéssel, hiszen előreláthatóan hat nagy területen kell komoly takarékossági intézkedéseket bevezetni a közeljövőben, ezekről pedig már április-májusban tárgyalni kell. Ebből is látszik, hogy gyenge alapokon áll a nyolc igennel és hat ellenszavazattal elfogadott ózdi költségvetés, hiszen a valós számokat és eredménytelenséget az április 8-i országgyűlési választás előtt, úgy tűnik, titkolja a városvezetés.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.