EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Ózd

Csökkenő önkormányzati bevételek

A város gazdálkodása nem javult, csak a marketingje – hangoztatta a február 22-i képviselő-testületi ülésen Vitális István képviselő. A költségvetés tárgyalásánál kiderült, hogy bár a beterjesztést most a többséggel elfogadtatják, de április után hat területen kell takarékossági intézkedéseket meghozni.

A sarokszámok szerint 3 milliárd 762 millió 379 ezer forint bevétellel szemben 3 milliárd 863 millió 379 ezer forint kiadással és 101 millió forint hiánnyal számoltak a költségvetés összeállításakor az önkormányzat vezetői. Ezenkívül van még a kasszában 724 millió forint szabad forrás, csakhogy 166 millióval csökken a bevétel.


Vitális képviselő kifogásolta az elosztást és megkérdezte: miért kap a korábbi 50 millió forinttal szemben 70 milliót az ÓVTV, vagy miért duplázódott meg a tömegközlekedésre adott pénzösszeg, holott javulás nem tapasztalható a két területen. Csökkent 15 millióval az élő sportra fordított támogatás 2014 számaihoz képest, miközben sportra és kultúrára 20 millióval többet adtak, ami nem érzékelhető. Felhívta a figyelmet a pályázatokra, majd Kazincbarcikát hozta fel példaként, ahol komoly fejlesztések történnek pályázati pénzekből, ami Ózdra nem jellemző. Ezért megkérdőjelezte a jobbikos vezetés lobbierejét. Hiányolta Farkas P. Barnabás alpolgármestert a költségvetés tárgyalásáról, hiszen ilyenre nem emlékszik, hogy városvezető a korábbi években ezen a napon ne legyen ott a testületi ülésen.

Almási Csaba (balra) szerint hat területen kell karcsúsítani a kiadásokat

Janiczak Dávid „sportos” válaszában a tao-pénzekről beszélt és külön megemlítette az ÓAM-ÓKC-t, amelynek azon keresztül háromszorosára nőtt a költségvetése.


Obbány Csaba (KDNP) rákérdezett az évi 40 millió forint, családalapításra és tanulók ösztönzésére megszavazott összeg hasznára, majd a választókerületében lévő Kovács-Hagyó és Bánszállási út járhatatlanságára hívta fel a figyelmet, amit három éve hangoztat. Tudakozódott a város óvodáinak költségvetésében végrehajtott 26,5 millió forint elvonásról is, amire érdemi választ nem kapott.

A polgármester hosszú idő után végül elárulta, Farkas alpolgármester szabadságon van. Fürjes Pál (Fidesz) ezzel kapcsolatban megkérdőjelezte, hogy az utóbbi hetekben az érintett milyen munkát végzett Ózdért, mikor a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjeként különböző településeken tűnik fel. Ezért kikérte az alpolgármester jelenléti ívét, hogy ellenőrizhesse, nem munkaidőben kampányolt-e idáig a városon kívül.

A városházán máris előrevetítették a költségvetés módosítását

Buktatók

Tóth Pál képviselő hiányolta a költségvetésből a jövő tervezését, amire Almási Csaba adott választ. A jegyző elmondta, foglalkozni kell a kérdéssel, hiszen előreláthatóan hat nagy területen kell komoly takarékossági intézkedéseket bevezetni a közeljövőben, ezekről pedig már április-májusban tárgyalni kell. Ebből is látszik, hogy gyenge alapokon áll a nyolc igennel és hat ellenszavazattal elfogadott ózdi költségvetés, hiszen a valós számokat és eredménytelenséget az április 8-i országgyűlési választás előtt, úgy tűnik, titkolja a városvezetés.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.