2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Külföld

Csúcstalálkozót tart áprilisban Szöul és Phenjan, Trump üdvözölte a bejelentést

A Kék Ház, a szöuli elnöki hivatal keddi közlése szerint csúcstalálkozót tart Szöul és Phenjan Észak- és Dél-Korea határán áprilisban, Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében üdvözölte a fejleményeket.

A csúcstalálkozóról a Kék Ház azt követően számolt be, hogy visszatért Észak-Koreából Mun Dzse In dél-koreai elnök küldöttsége. Több mint egy évtizede nem volt legfelsőbb szintű tanácskozás Dél-Korea és Észak-Korea között.


Szöul azt is közölte, hogy Észak-Korea ígéretet tett nukleáris fegyver-és rakétakísérletei felfüggesztésére. Mun Dzse In dél-koreai elnök nemzetbiztonsági igazgatója pedig úgy nyilatkozott: Phenjan közölte a dél-korai küldöttséggel, hogy készen áll a megbeszélésekre Washingtonnal Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről és az észak-koreai-amerikai viszony rendezéséről. Az igazgató hozzátette: Phenjan azt is közölte, hogy lemond atomfegyvereiről, amennyiben az országot érő katonai fenyegetések ügyét rendezik és erre biztonsági garanciát is kap.

Csung Ej Jong, a dél-koreai küldöttség vezetője úgy nyilatkozott, a két Korea vezetői április végén találkoznának Panmindzsonban. Megállapodtak abban is, hogy úgynevezett forró drótot, azaz közvetlen telefonvonalat létesítenek egymással a katonai feszültség enyhítése végett.


Trump elnök Twitter-oldalán azt írta: “majd meglátjuk, mi történik”.

Az amerikai elnök úgy értékelte, “lehetséges előrehaladás az Észak-Koreával folytatandó tárgyalásokon. Évek óta először történt komoly erőfeszítés valamennyi érintett fél részéről”. A mikroblog-bejegyzésben leszögezte: “a világ figyel és várakozik”. Talán hamisak a remények, de – mint fogalmazott – az Egyesült Államok készen áll arra, hogy elkötelezze magát.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a múlt héten Donald Trump már nyilatkozott az esetleges amerikai-észak-koreai tárgyalásokról. Az elnök azt mondta: ezekre csakis “megfelelő feltételek között” kerülhet sor.

Mike Pence alelnök, aki korábban részt vett a Dél-Koreában rendezett téli olimpián, de elhárította a találkozót Kim Dzsong Un szintén jelenlévő húgával, közleményben szögezte le, hogy az Egyesült Államok mindaddig kitart a nyomásgyakorlás mellett, amíg Észak-Korea nem tesz “hiteles, ellenőrizhető és konkrét lépéseket” az atomfegyver-mentesítés érdekében. “Minden megoldás az asztalon van” – fogalmazott az amerikai alelnök.

Óvatosságra intett Észak-Koreával kapcsolatban Robert Ashley altábornagy, a katonai hírszerzés vezetője. A szenátus hírszerzési bizottsága előtti keddi meghallgatáson a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vezetője arról beszélt, hogy nem osztja a törvényhozók optimizmusát a legújabb fejlemények kapcsán. “Várjuk meg, hogyan alakulnak a dolgok” – szögezte le.

A kínai külügyminisztérium kedden reményének adott hangot, hogy a két Korea folytatni tudja erőfeszítéseit a megbékélés felé, miután megállapodtak az áprilisi csúcstalálkozóban.

“Reméljük, hogy minden érintett fél meg tudja ragadni a jelenlegi lehetőséget, munkálkodni fog a közös célért és koncetrált erőfeszítéseket tesz, hogy előbbre vigye a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételének, a helyzet politikai rendezésének folyamatát. Kína kész folytatni, hogy megtegye ezirányú kötelességét” – áll a kinai külügyminiszteri nyilatkozatban.

Kim Dzsong Un, az észak-koreai kommunista diktatúra vezetője most találkozott először magas rangú dél-koreai tisztségviselőkkel azóta, hogy 2011-ben megörökölte apjától Észak-Korea vezetését. A két Korea közötti kapcsolatok mostani alakulásának előzményeként januárban Kim húga népes küldöttséggel Dél-Koreában járt a téli olimpiai játékok megnyitóján, és Kim Dzsong Un a küldöttség dél-korai fogadtatásáról igen elégedetten nyilatkozott.

A két Korea harmadik alkalommal tartana csúcstalálkozót. 2000-ben és 2007-ben Kim Dzsong Il – Kim Dzsong Un apja – tárgyalt dél-koreai elnökökkel.

A koreai háború 1953-ben nem békekötéssel ért véget hanem csupán tűzszüneti egyezménnyel, így a két Korea nemzetközi jogilag azóta is háborúban áll egymással.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek