2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Belföld

Czeglédy nem szeret adót fizetni

Elutasította a Kúria Czeglédy Csaba fellebbezését, így továbbra is előzetes letartóztatásban marad az MSZP–DK hatmilliárdos adócsalással gyanúsított szombathelyi önkormányzati képviselője. A Fidesz szerint összeférhetetlen, hogy a baloldal pénztárnokának védőügyvédje az a Litresits András, aki az MSZP–Párbeszéd Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagja. 

Miközben a baloldal koncepciós perbe fogott nemzeti hősként állítja be Czeglédy Csabát, arról kevés szó esik (és a barátjának számító Gyurcsány Ferenc DK-elnök sem szereti ezt nagydobra verni), hogy a bíróság 2002-ben Czeglédy Csabát fiktív számlákkal való ügyeskedés miatt egyszer már jogerősen elítélte. Akkor a Rébusz iskolaszövetkezet elnökeként fogadott be több mint 8 millió forint értékben fiktívnek minősülő számlát. Ezért a bíróság másodfokon 1 év 4 hónap szabadságvesztésre ítélte, de az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették.


Czeglédy Csabát tavaly nyáron vették őrizetbe Fotó: szegedma.hu

Az pedig még érdekesebb, hogy az ítélet az elkövetés tárgyát jelentő összeghez mérten azért szigorú, mert a korabeli beszámolók miatt visszaeső elkövetőként értékelték Czeglédyt, akit korábban már többször szankcionáltak pénzbüntetésekkel adózási szabálytalanságok miatt.

Amikor a Rébusz iskolaszövetkezettel lebukott, utána alakult meg a Rébusz2, amellyel kapcsolatban Czeglédy mindig azt hangsúlyozta: sem tulajdona, sem posztja nincs a szövetkezetben, ugyanakkor a Rébusz2 legnagyobb szerződött partnere a most nyomozásra okot adó és Czeglédyhez egyértelműen köthető Human Operator Kft. volt. Ez az iskolaszövetkezet tetemes adótartozást halmozott fel néhány év alatt. A hvg. hu azt írta: „a Rébuszt és a vele valamilyen módon kapcsolatba hozható iskolaszövetkezetek útját bonyolult követni, az elmúlt években ezek átalakultak, megszűntek, épp felszámolás alatt vannak. A rebusz.hu honlap értelemszerűen már nem működik, de egy archiválóprogrammal megnéztük, egy 2012-es állapot szerint a honlapon az irodáik között szerepelt a Szombathely, Kossuth Lajos utca 8-as szám is, amely házszám alatt Czeglédy cégének székhelye is van”.


 

Ragadós példa

Újabb előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított, a volt DK-s Kőrös Gusztáv követné Czeglédy példáját, és úgy szabadulna a rácsok mögül, hogy jelöltette magát az országgyűlési választáson. Kőrös hétfőn kerülhet szabadlábra, miután összegyűjtötte a szükséges 500 aláírást.

Eközben a Fidesz összeférhetetlennek tartja, hogy Czeglédy Csaba védőügyvédje az a Litresits András, aki az MSZP–Párbeszéd Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagja. – Mindez azt bizonyítja, hogy a maffiabaloldalon teljes mértékű az összefonódás. Czeglédy olyan információk birtokában lehet, amelyek kellemetlenek Gyurcsány Ferencnek és az MSZP-nek, és valószínűleg ezzel zsarolhatja őket – fogalmazott a fideszes Budai Gyula.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek