2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb

Defibrillátorokat kaphatnak az alsóbb osztályú és amatőr futballcsapatok

Az elmúlt időszakban több alkalommal előfordult, hogy futballisták lettek rosszul futballpályán. Legutóbb egy fiatal dabasi labdarúgó, a 16 éves Duhaj Ádám életéért szorított egy egész ország. Az FC Dabas játékosa mérkőzés közben esett össze, kilencszer élesztették újra, hatszor a pálya szélén és háromszor a mentőautóban.

Az eset után dr. Szelid Zsolt kardiológus, az UEFA és az MLSZ Orvosi Bizottságának tagja jó hírt közölt a Magyar Labdarúgó Szövetséggel.


Dr. Szelid Zsolt elmondta, az MLSZ Orvosi Bizottságának kiemelt feladata, hogy odafigyeljen a játékosokra

Mint lapunk megtudta, a Magyar Labdarúgó Szövetség számára kiemelten fontos a játékosok egészsége és biztonsága, ezért defibrillátorokat ajánl fel az alsóbb osztályú és amatőr csapatok számára.

– A  súlyos esetekből mindig tanulnunk kell. Mint kiderült, Duhaj Ádám egy igen ritka, életveszélyes szívkoszorúér-fejlődési rendellenességben szenvedett. Az ilyen típusú rendellenességeket egy rutin sportorvosi vizsgálat során nem lehet hatékonyan kiszűrni. A Magyar Labdarúgó Szövetség Orvosi Bizottságának azonban kötelessége átnézni a sportoló fiatalember korábbi leleteit, a pálya melletti ellátás körülményeit, és az eredményeket jelenteni a Nemzetközi Szövetség Hirtelen Szívhalál Regisztere számára – fogalmazott dr. Szelid Zsolt, aki hozzátette, a tragédiák megelőzése mellett a súlyos esetek megfelelő ellátására az MLSZ a közeljövőben több életmentő defibrillátort szerez be és ajánl fel – mindössze 10 százalékos önerő mellett – az alsóbb osztályú, valamint az amatőr klubok számára is.
– Ezek a készülékek a tragédia első perceiben tudnak hatékonyan segíteni a beteg megfelelő keringésének visszaállításával. Az MLSZ elkötelezett abban, hogy a legnépszerűbb sportot valamennyien biztonságosan játszhassuk, és ha szükséges, a helyszínen legyen megfelelő segítség. A sportolás biztonságát azonban jelenleg a rendszeres sportorvosi szűrővizsgálat biztosíthatja.


Kapcsolódó Cikkek

  • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

  • Szinte egész Újpest sportolt!

    Szinte egész Újpest sportolt!

    ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.