EUR: 317,86 Ft
CHF: 280,77 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb

Defibrillátorokat kaphatnak az alsóbb osztályú és amatőr futballcsapatok

Az elmúlt időszakban több alkalommal előfordult, hogy futballisták lettek rosszul futballpályán. Legutóbb egy fiatal dabasi labdarúgó, a 16 éves Duhaj Ádám életéért szorított egy egész ország. Az FC Dabas játékosa mérkőzés közben esett össze, kilencszer élesztették újra, hatszor a pálya szélén és háromszor a mentőautóban.

Az eset után dr. Szelid Zsolt kardiológus, az UEFA és az MLSZ Orvosi Bizottságának tagja jó hírt közölt a Magyar Labdarúgó Szövetséggel.


Dr. Szelid Zsolt elmondta, az MLSZ Orvosi Bizottságának kiemelt feladata, hogy odafigyeljen a játékosokra

Mint lapunk megtudta, a Magyar Labdarúgó Szövetség számára kiemelten fontos a játékosok egészsége és biztonsága, ezért defibrillátorokat ajánl fel az alsóbb osztályú és amatőr csapatok számára.

– A  súlyos esetekből mindig tanulnunk kell. Mint kiderült, Duhaj Ádám egy igen ritka, életveszélyes szívkoszorúér-fejlődési rendellenességben szenvedett. Az ilyen típusú rendellenességeket egy rutin sportorvosi vizsgálat során nem lehet hatékonyan kiszűrni. A Magyar Labdarúgó Szövetség Orvosi Bizottságának azonban kötelessége átnézni a sportoló fiatalember korábbi leleteit, a pálya melletti ellátás körülményeit, és az eredményeket jelenteni a Nemzetközi Szövetség Hirtelen Szívhalál Regisztere számára – fogalmazott dr. Szelid Zsolt, aki hozzátette, a tragédiák megelőzése mellett a súlyos esetek megfelelő ellátására az MLSZ a közeljövőben több életmentő defibrillátort szerez be és ajánl fel – mindössze 10 százalékos önerő mellett – az alsóbb osztályú, valamint az amatőr klubok számára is.
– Ezek a készülékek a tragédia első perceiben tudnak hatékonyan segíteni a beteg megfelelő keringésének visszaállításával. Az MLSZ elkötelezett abban, hogy a legnépszerűbb sportot valamennyien biztonságosan játszhassuk, és ha szükséges, a helyszínen legyen megfelelő segítség. A sportolás biztonságát azonban jelenleg a rendszeres sportorvosi szűrővizsgálat biztosíthatja.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.